Цените на електроенергията нямаше да се повишат толкова, ако правителствата

...
Цените на електроенергията нямаше да се повишат толкова, ако правителствата
Коментари Харесай

Деница Сачева: Не виждаме решения за хората и бизнеса, а само кадрова политика от кабинета

" Цените на електрическата енергия нямаше да се покачат толкоз, в случай че държавните управления след ГЕРБ бяха приключили договарянията ни с Европейска комисия за разпределяне на държавна помощ за въглищните централи. С този така наречен „ механизъм за потенциал “ щяха да се поемат непрекъснатите им разноски за заплати, ремонт и поддръжка и да се предотврати скока на сметките “. Това сподели националният представител и регионален координатор на ГЕРБ в Добрич Деница Сачева след среща с представители на общините и бизнеса в района.

Според нея ръководещите се държат като че ли проблем няма. Средства за обезщетения на небитови крайни консуматори не са планувани в бюджета за 2022 година, а за битовите даже не се отваря дума. „ Този бюджет покрива единствено спомагателните разноски за увеличение на минималната работна заплата, а в това време цените на тока тласкат институциите и компаниите към банкрут. Кабинетът се занимава главно с кадрови промени – в КЕВР, в „ Булгаргаз “, само че действителни решения липсват “, уточни Сачева.
свързани новини30039на 29.01.2022
Тя моли да се одобри предлагането на ГЕРБ за 100% държавна помощ за небитовите крайни клиенти – лечебни заведения, детски градини и учебни заведения, молитвени храмове, обществени услуги, читалища и други „ Бихме желали да забележим интервенция на държавното управление. До момента сме очевидци единствено на поредност от несъответстващи дейности. Единственото им решение е мораториумът, който беше по този начин признат, че да облагодетелства ВЕИ-тата и да задържа изкуствено цените. След рухването му не е ясно какво ще се случи “, съобщи регионалният координатор за Добрич.

Деница Сачева напомни, че преди мораториума ГЕРБ предложи да отпадне таксата „ обвързване към обществото “, която е част от образуването на цената на електрическата енергия. Това обаче беше отхвърлено от болшинството. За решение на проблемите можеха да оказват помощ още плануваните в Плана за възобновяване и резистентност благоприятни условия за финансиране на фотоволтаици и слънчеви акумулатори за прилагане от жителите, общините и фирмите. „ Планът на България още не е модифициран и не е импортиран в Брюксел. Обещаните държавни обезщетения за бизнеса за декември и януари също не са изплатени “, добави тя.

По думите на предприемача Иво Пенчев компаниите са влезнали в серпантина на самоизяждане, като се постанова да редуцират работно време и чиновници. Кметовете на Тервел и Шабла – Симеон Симеонов и Мариян Жечев, прибавиха, че с умерено изключване на осветлението от 23 ч. до 4 ч. сутринта могат да компенсират увеличените си сметки за ток едвам с до 20-30%. Двамата молиха остатъкът да бъде стихотворец от страната, с цел да не се постановат по-тежки ограничения в общините.

Източник: pik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР