Цените на електроенергията и отоплението за битовите потребителите няма да

...
Цените на електроенергията и отоплението за битовите потребителите няма да
Коментари Харесай

Цените на тока и парното за битовите потребители остават без промяна до края на годината

Цените на електрическата енергия и отоплението за битовите потребителите няма да се трансформират в идващите три месеца. Това разгласи на брифинг ръководителят на Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) Иван Иванов. Той взе участие в брифинг, на който представители на три министерства оповестиха ограничения, които служебното държавно управление възнамерява да приложи в енергийната сфера. В брифинга участваха и представители на Енергийната борса.

Иванов увери, че КЕВР и кабинетът ще създадат всичко допустимо да понижат цените. От Комисията обаче не могат да преодолеят два фактора – цената на въглеводородите, както и тази на природния газ. Иванов уточни, че за момента съществува огромна волатилност.

„ През последните два месеца България има едни от най-ниските стабилно цени в границите на Европейски Съюз. На моменти по-ниски цени е имало единствено в Полша. Много пъти сме говорили, че високите цени се дължат на икономическия напредък след ковид, както и на доста стопански фактори, на които не можем да влияем. Все отново, с помощта на напъните на държавното управление и всички държавни органи, досега съумяваме да запазим релативно най-ниските цени в Европейски Съюз. Този факт не ни успокоява. Търсим вътрешните механизми, по които можем да подобрим координацията и успеваемостта на българската система. В тази посока направихме и поредност от съвещания, на които се обединихме към няколко ограничения. Те ще понижат тежестта върху българския бизнес и потребителите на електроенергия”, изясни министър председателят Стефан Янев.

Той акцентира, че служебното държавно управление целеустремено е работило в посока на това всички консуматори да имат достъп до електрическа сила и тя да бъде във допустимо най-хубавият ценови диапазон.

Разработена е скица, взаимно с КЕВР, за обезщетения на бизнес потребителите през идната зима, в това число първите месеци на новата година. Тези ограничения ще бъдат заложени в Бюджет 2021.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР