Цените на електрическата енергия в България са едни от най-ниските

...
Цените на електрическата енергия в България са едни от най-ниските
Коментари Харесай

Цените на тока у нас – едни от най-ниските в Европейския съюз

Цените на електрическата сила в България са едни от най-ниските в Европейския съюз. Това разгласи министърът на енергетиката Теменужка Петкова по време на днешния парламентарен надзор, като цитира в поддръжка на думите си данни от статистика на Евростат.

През миналата 2017 година средно-претеглената цена на електрическата сила в България е била 76,90 лева - т.е. 39 евро, до момента в който в Унгария тази цена за предходната година е била 50 евро, а в Румъния 48 евро, даде образец Петкова и посочи, че би трябвало да се има поради, че цените на свободния пазар се образуват по този начин, както се образуват цените на всяка една друга стока, което става в следствие от търсенето и предлагането.

Министърът на енергетиката добави, че волатилността на борсовите цени на българския пазар е съпоставима с другите пазари, като даже е по-ниска от волатилността в някой страни с доста по-развит пазар и тържища като Румъния и Унгария. Това е посочил разбор за общоприетите отклонения на среднодневните цени на борсовите пазари " ден напред " в България, Гърция, Словакия, Унгария, Словения, Хърватска, Румъния, Чехия и Сърбия.

Петкова разясни, че цената на битовите консуматори на контролирания пазар, където се намират и небитовите консуматори, които са присъединени към мрежите ниско напрежение, то тя се дефинира от Комисията за енергийно и водно контролиране по ясна методика и правила, като цената е такава, каквато я дефинира регулаторът за съответния ценови интервал.

Енергийният министър добави, че главните производители и снабдители на електрическа сила на контролирания и на свободния пазар в България са дъщерните сдружения на Българския енергиен холдинг - АЕЦ " Козлодуй ", Топлоелектрическа централа " Марица - Изток - 2 " и Националната електрическа компания.

Петкова осведоми още, че българският електроенергиен пазар подхожда пазарните трендове в района. По думите й консолидираното на българския пазар към европейския е в ход и равнището на сливане ще се задълбочава, което ще докара до отчасти конвергиране на цените в България с тези на прилежащите страни.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР