Цените на британските жилища са паднали през февруари с 1.1%

...
Цените на британските жилища са паднали през февруари с 1.1%
Коментари Харесай

Британският жилищен пазар пада с невиждан от 10 години темп

Цените на английските жилища са паднали през февруари с 1.1% – невъобразим от едно десетилетие годишен ритъм на поевтиняване. В отчета си ипотечният заемодател Nationwide показва, че това е първото намаляване от юни 2020 година, при започване на пандемията от ковид, когато цените се намалиха с 0.1%.

Данните прибавят спомагателен детайл към към този момент ясните признаци за закъснение на жилищния пазар, който се сблъска с високата инфлация и възходящите разноски за заеми, написа Reuters.

Bank of England разгласява други данни, съгласно които през януари английските кредитори са одобрили най-малкия брой ипотеки от 2009 година насам, с изключение на спадът при започване на пандемията.

Анализаторите в изследване на Reuters, оповестено във вторник, чакат цените на жилищата да паднат с 2.4% през 2023 година, по-малко от предходната прогноза, защото устойчивият пазар на труда и намаляващите страхове от криза смекчават удара от по-високите разноски за заеми.

Nationwide сподели, че спрямо януари цените са намалели с 0.5% – шести следващ месечен спад – и най-дългият сходен интервал от началото на 2007 година и края на 2009 година, когато се вихреше международната финансова рецесия.

Анкетирани от Reuters икономисти чакаха цените да паднат с 0.9% по отношение на година по-рано и с 0.4% на месечна база.

Nationwide сподели, че цените в този момент са с 3.7% по-ниски от пика си през август предходната година.

Официалните лихвени проценти порастват към този момент повече от година, а ипотечният пазар претърпя огромни разтърсвания в края на септември и октомври след публикуването на минибюджета на някогашния министър председател Лиз Тръс, който увеличи внезапно разноските за заеми на пазара.

Главният народен икономист Робърт Гарднър сподели, че пазарът ще се бори да се възвърне в близко бъдеще поради риска от криза, а ипотечните заплащания са много над междинните като дял от приходите на семействата.

Условията обаче би трябвало последователно да се подобрят, в случай че инфлацията се смекчи през идващите месеци, както се чака, облекчавайки натиска върху бюджетите на семействата “, сподели Гарднър.

„ Солидните облаги в номиналните приходи дружно със слабите или намаляващи цени на жилищата също ще поддържат достъпността на жилищата, изключително в случай че ипотечните лихви се намалят през идващите месеци. “

Nationwide предвижда през декември, че цените на жилищата ще паднат с 5% през 2023 година

Габриела Дикенс, икономист от консултантската компания Pantheon Macroeconomics, сподели, че чака цените на жилищата да паднат до към 8% под пика от предходната година.

Очакваме условно 5% нарастване на цените на жилищата през 2024 година, само че това отразява нашето мнение, че Комитетът по паричната политика на Банката на Англия ще стартира да понижава лихвените проценти през идната година “, сподели тя.

Данните на централната банка от вторник демонстрираха скок в потребителското кредитиране, което набъбна с чистите 1.6 милиарда паунда (1.9 милиарда долара) за месеца, което е двойно повече от прогнозата за нарастване в изследването на Reuters.

Кредитирането е със 7.5% нагоре по отношение на година по-рано, най-голямото нарастване от три години, макар че този ритъм на напредък не е поправен за инфлацията на потребителските цени от повече от 10%.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР