Цената на винетките за леки коли може да бъде намалена.

...
Цената на винетките за леки коли може да бъде намалена.
Коментари Харесай

Винетките за автомобили може да поевтинеят

Цената на винетките за леки коли може да бъде понижена. Това заяви министърът на районното развиване Николай Нанков на профилиран конгрес в София, представен от в. „ Монитор “.

По думите му

икономии могат да се създадат от разноските за разпечатване, разпространяване, предпазване, брак, които се включват в цената на стикера

Но те ще се спестят с въвеждането на електронните винетки, уточни още той.

Без винетка по третокласни пътища

Европейска комисия предлага такси за изминат път вместо винетки в Европейски Съюз

Нови винетки – дневна и тримесечна

По думите му таксите за леки коли са несъизмеримо високи на фона на тези за тежкотоварни коли. Нанков разяснява още, че наклонността лекият трафик да поддържа пътния бранш нараства в последните години, като

сега към 67% от постъпленията от винетки са от коли

А от началото на идната година винетките за камиони може да нарастнат. „ Основно нарастване би трябвало да има за еднодневните стикери, който се употребяват най-вече и най-вече от директно преминаващите тежкотоварни камиони “, изясни Нанков.

Той посочи, че това може да стане с бюджета за идната година. Сега се прави разбор с какъв брой да бъде нарастването, а резултатите се чакат през септември.

„ Ако до началото на идната година сключим контракт за тол системата няма да се подвигат, а ще се изчака 7 месеца нужни за въвеждането “, посочи министърът. „ Аз съм уверен, че винетките за тежкотоварния трафик би трябвало да нарастнат “, безапелационен е Нанков.

Междувременно

районното ведомство приготвя иск за 1,5 млн. лева пропуснати изгоди дневно против компаниите, които апелират въвеждането на тол системата.

Министърът изясни, че изчисленията са на база консервативната прогноза за приходите от електронната система съгласно която към 661 млн. лева годишно повече ще влизат в хазната от пътни такси.

„ Но какъв брой са тъкмо ще каже одиторска компания и ще се претендира в съда за пропуснати изгоди “, посочи още Нанков. По думите му сега се приготвя искът, като ще се преценя дали да е против всички, които апелират.

„ Може би ще е против тези компании, които са подавали доста пъти тъжби против процедурата “, разяснява още той. Решението за подаване на ответен иск е пристигнало след един от претекстовете на Върховен административен съд „ корист с право “ при отхвърляно, на една от жалбите при започване на годината.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР