Цената на винетките за леки автомобили не се променя. С

...
Цената на винетките за леки автомобили не се променя. С
Коментари Харесай

Инж. Глосов: С ТОЛ системата ще имаме модерни пътища

Цената на винетките за леки коли не се трансформира. С новата система, която ще изградим, винетката ще стане електронна, а ТОЛът ще е за транспортните средства над 3,5 тона и точната цена за километър следва да се разисква с превозвачите, изясни в Сутрешния блок на Нова телевизия инж. Светослав Глосов, член на Управителния съвет на Агенция „ Пътна инфраструктура “.

ТОЛ системата е най-справедливата форма за таксуване, тъй като плащаш толкоз, колкото ползваш, сподели инж. Глосов и акцентира, че се плануват разнообразни цени за МПС над 3,5 тона. По-големите превозвачи, които употребяват повече пътната мрежа и заплащат повече такси ще употребяват отстъпка, както е да вземем за пример в Унгария. Автомобилите, които са с по-екологични мотори и замърсяват по-малко природата, също ще заплащат по-ниски такси спрямо по-старите транспортни средства. Всичко това следва да се разисква с превозвачите, сподели инж Глосов.

Заданието на публичната поръчка за построяването на ТОЛ системата и 6-те предложения, които бяха отворени през вчерашния ден, са за разработване на система. Тя ще обгръща 80% от републиканската пътна мрежа. Това не значи, че незабавно 80 на 100 от пътищата ще бъдат обхванати, сподели инж. Глосов.

Целта е системата да бъде построена през 2018 година, да проработи от 2019 година и да има опция за еластичност и развиване във времето. Първоначално ще бъдат обхванати автомагистралите и огромна част от първокласните пътища, тъй като това са главните посоки за придвижване на директния и тежкотоварния трафик, изясни още той.

Всички желаеме да пътуваме по-хубави пътища, да има места за отдих със санитарни възли и положителни условия, само че това коства пари и нужните средства може да бъдат обезпечени с ТОЛ системата, акцентира инж. Глосов.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР