Цената на въглеродните емисии в Европа премина прага от 100

...
Цената на въглеродните емисии в Европа премина прага от 100
Коментари Харесай

Цената на въглеродните емисии в Европа надмина прага от 100 евро за тон

Цената на въглеродните излъчвания в Европа мина прага от 100 евро на звук за първи път, като това е значим миг за един от основните принадлежности на Европейски Съюз за битка със замърсяването, оповестява " Файненшъл таймс ", представен от БНР.

Достигането на този ценови крайъгълен камък дава подтик на икономическата обосновка за някои зелени технологии и нанася удар по промишлеността, която би трябвало да заплаща най-голямата си сметка до момента за излъчвания на въглероден диоксид.

Цената на квотите, търгувани в границите на водещата система за търговия с излъчвания на Европейски Съюз (EU ETS - European Union Emissions Trading System), се увеличи с 2% във вторник, с цел да доближи исторически връх от 101 евро за звук - най-високото равнище от стартирането на схемата през 2005 година и поскъпвайки с 20% единствено тази година.

Възходящата ценова траектория на въглеродните излъчвания ще продължи, като въглеродът евентуално ще доближи 150 евро до идната зима, съгласно Улф Ек, основен капиталов шеф на Northlander Commodity Advisors LLP, който залага на покачването на въглерода през последните години.

" Не съм доста последовател на магическите цифри, само че имам вяра, че въглеродът е в дълготраен прогресивен тренд и ще продължим да виждаме нови върхове за всички времена през тази година “, сподели той в телефонно изявление за Блумбърг. " Руската инвазия изнерви преди време пазара по отношение на икономическото закъснение, водено от извънредно високите цени на силата. Сега, когато цените на силата се възстановяват, въглеродните излъчвания още веднъж навлизат в дълготрайната възходяща наклонност ", счита той.

Цената на въглеродните излъчвания в системата - съществена част от тактиката за така наречен " чиста нула " на единния блок - се е повишила петкратно през последните три години.

Въглеродните заеми са предопределени за ценообразуване на замърсяването, като фирмите в избрани браншове, в това число природния газ, произвеждане на електрическа енергия от въглища или промишлено произвеждане, са задължени да купуват такива заеми. Всеки заем разрешава излъчванията на един звук въглерод.

Европейският съюз се ангажира да понижи излъчванията си с 55% до 2030 година по отношение на равнищата от 1990 година Един от главните й принадлежности за постигането на това е пазарът на въглеродни излъчвания, който изисква от европейската индустрия и електроцентрали да купуват разрешителни, с цел да покрият своите излъчвания на въглероден диоксид (CO2).

Стимулирането на зелени вложения е задачата на схемата. Ако цената на въглеродното позволение е по-висока от капиталовите разноски за екологична технология, тогава фирмите ще бъдат стимулирани да изберат инвестицията.

При актуалните равнища цените на CO2 обезпечават мощен тласък за вложение в зелени технологии за понижаване на потреблението на изкопаеми горива, чиято цена се увеличи предходната година и остава относително висока, сподели Марк Луис, началник на климатичните проучвания в Andurand Capital, съобщи Ройтерс.

След закъснение през по-голямата част от последното десетилетие, когато се натрупа остатък от квоти след международната финансова рецесия, цената на въглеродните излъчвания в Европейски Съюз се увеличи вследствие на новоприетите правила за ценообразуване на въглеродните излъчвания в блока и възходящия публичен напън върху държавните управления и бизнеса да лимитират замърсяването и да ограничи стоплянето на планетата.

Увеличеното потребление на въглища по време на енергийната рецесия през предходната и началото на тази година също подтиква пазаруването на въглеродни излъчвания, защото въглищата отделят почти два пъти повече въглерод от газа при изгаряне.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР