Прогнозираното покачване на цените на урана след преврата в Нигер стимулира леко покачване

...
Цената на урана се повиши леко след военния преврат миналата
Коментари Харесай

Цената на урана се повиши леко след военния преврат миналата седмица в Нигер, тъй като минните операции продължиха в седмия по големина производител на радиоактивен метал в света, но консултантската компания казва, че цените може да се покачат през следващите седмици.

Спот цената на урана, широко използван за ядрена енергия и лечение на рак, се повиши до 56,25 долара за паунд в понеделник от 56,15 долара седмица по-рано, съобщи във вторник фирмата за пазарни проучвания и консултантската компания UxC.

Цената се е удвоила през последните три години, но не е близо до пика от $140 през 2007 г.

Бен Годуин – ръководител на анализите в базираната в Лондон Prism Political Risk Management каза пред Al Jazeera, че настоящите събития в Нигер, който произвежда 4 процента от световното предлагане на уран, може да са критични за Европа.

„Това [превратът] със сигурност е тема от голям интерес в момента, особено тъй като пазарите на уран в момента са много, много напрегнати“, каза той. „Търсенето се покачва през последните няколко години и тази година видяхме спот цената на урана да се повиши с близо 40 процента досега.“

Френската компания за ядрени горива Orano, която управлява уранови мини в западноафриканската страна, заяви във вторник, че дейността й продължава въпреки плановете на Франция да евакуира гражданите си от Нигер и да спре помощта. Деветдесет и девет процента от персонала в страната са граждани на Нигер, каза Орано.

Спот цената е малко променена и защото Orano продава уран по дългосрочни договори и летните месеци са бавни на спот пазара, каза Джонатан Хинце, президент на UxC.

„Събитие като това може да отнеме малко повече време, за да проникне в психологията на пазара. Все още можем да видим по-големи въздействия през следващите дни и седмици“, каза той пред агенция Ройтерс. „Всички индикации биха били, че това би било катализатор за възходящи движения на цената на урана, като се има предвид общият тесен баланс между търсене и предлагане на уран в този момент.“

Ядрената агенция на Европейския съюз, Евратом, заяви във вторник, че не вижда непосредствен риск за производството на ядрена енергия в Европа, ако Нигер намали доставките си на уран, тъй като енергийните предприятия в блока разполагат със запаси за три години.

Нигер беше вторият по големина доставчик на природен уран за ЕС миналата година, каза Евратом.

Но Годуин също предупреди, че може да има въздействие и върху финансите на Нигер, тъй като половината от износа на уран в момента отива във Франция и по-широкия Европейски съюз.

В понеделник офицерите, които завзеха властта в Нигер миналата седмица, задържаха високопоставени политици, включително министъра на мините, които се противопоставиха на международните призиви за възстановяване на демократичното управление.


Източник: Ал Джазира и информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР