Цената на топлинната енергия не може да се понижи на

...
Цената на топлинната енергия не може да се понижи на
Коментари Харесай

Битовите потребители няма да купуват ток от свободния пазар преди края на 2025 година

Цената на топлинната сила не може да се намали на 1 януари

Битовите консуматори нормативно ще изоставен контролирания пазар до 31 декември 2025 година Това сподели ръководителят на Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) Иван Иванов на брифинг пред публицисти в постройката на КЕВР. Той посочи, че това е заявила страната ни пред Европейската комисия.

Иванов смята, че всевъзможни опити авансово това да се случи са неудачни, изключително при сегашната обстановка на съществено покачване на цените на електрическата енергия. Това е и мнението на КЕВР, което ще бъде отстоявано.

" Аз споделям изрично, че битовите консуматори нормативно ще изоставен контролирания пазар до 31 декември 2025 година ", съобщи ръководителят на КЕВР. Той добави, че няма никакви предварителни нито условия, нито проекти от страна на регулатора този период да бъде понижен.

Цената на топлинната сила не може да се намали на 1 януари, тъй като КЕВР е взела решение на 1 юли тази година като годишно ценово решение и в него е заложено прогнозната годишна цена на природния газ да е от към 120 лв. на мегаватчас. Иванов е имал доста огромни терзания преди два месеца, когато цената на природния газ в страната доближи 353 на мегаватчас. Дори когато цената се намали до 233 лв. на мегаватчас за сегашния месец, ръководителят на КЕВР се е страхувал, че това ще изисква КЕВР да увеличи цената на топлинната сила, тъй като в противоположен случай щяха да настъпят банкрути на топлофикационните сдружения. Сега обаче, когато цената ще бъде към 130 лв. на мегаватчас, тя се приближава до прогнозната годишна цена, посочена в решението на КЕВР. При това състояние отпада нуждата от повишение на цената на топлинната сила, осведоми Иванов.

Председателят на КЕВР означи, че са положителни вероятностите и за цената на електрическата сила, макар че още е прекомерно рано. Иванов обаче установи, че заради понижаване на цената на природния газ на европейските пазари, това води до въвеждането още веднъж в употреба на парогазовите централи в европейските страни, които доста повече употребяват природния газ за произвеждане на електрическа сила, в сравнение с това е в България. Респективно предлаганото по-голямо количество електрическа енергия понижава цената на електрическата енергия в Европа. Иванов уточни, че във вчерашния ден, когато затвори Българската енергийна самостоятелна борса, цената с ден за доставка за през днешния ден, е към този момент под 300 лв. на мегаватчас. Той напомни, че е имало интервал, когато е била над 1000 лв. на мегаватчас.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР