Цената на тока за бита няма да се увеличи от

...
Цената на тока за бита няма да се увеличи от
Коментари Харесай

Премиерът отново потвърди, че цената на тока за бита няма да се повиши от 1 януари

Цената на тока за бита няма да се усили от 1 януари 2024 година при въвеждане на либерализацията на пазара на едро, заложена в измененията на Закона за енергетиката - това съобщи министър председателят Николай Денков по време на парламентарния блиц надзор в отговор на въпрос от Жечо Станков от ГЕРБ-СДС.

С промените се планува отпадане на НЕК като публичен снабдител и отпадане на задължението КЕВР да дефинира квоти за произвеждане на ток за бита от страна на държавните електроцентрали.

" Това, което към момента не е добре показано на обществото, че даже да се одобри в този си тип Закона за енергетиката, ще има цени на тока за бита, които ще бъдат близки или даже същите, които има сега на контролирания пазар. "

От ГЕРБ-СДС обявиха, че нямат да поддържат законови ремонти, които ще водят до покачване цената на тока за бита.

Премиерът увери, че ще се вземат поради всички рекомендации за рационализиране на препоръчаните промени в закона:

" Ще се употребяват механизми за битовите консуматори, сходни като тези за поддръжка на бизнеса, когато имаше високи цени на тока след началото на войната в Украйна. С енергийния и с финансовия министри обсъдихме тези механизми, които могат да се приложат. Призовал съм двамата министри да се срещнат с парламентарните енергийни специалисти, с цел да може законът да придобие дълбочина и да се знае, че потребителите ще бъдат предпазени и не желаеме да сътворяваме проблеми. Оказва се, че тези цели могат да се реализиран, в случай че се употребяват изобретателни механизми за установяване на цените и по методика, която КЕВР може да употребява. "
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР