Цената на тока у нас може да се повиши Цената

...
Цената на тока у нас може да се повиши Цената
Коментари Харесай

Цената на тока у нас може да се повиши

Цената на тока у нас може да се увеличи Цената на тока у нас може да се увеличи, в случай че влязат в действие новите европейски екоизисквания по отношение на въглищните централи. Това съобщи Атанас Костадинов от Българска социалистическа партия за Дарик. По време на съвещание на Комисията по енергетика в Народното събрание ръководещи и съпротива се сплотиха към тезата, че би трябвало да се изиска отсрочване на въвеждането на новите условия. 
 
Новите условия на Брюксел може да доведат до загуба на десетки хиляди работни места в няколко ТЕЦ-ове със сериозен дял в българската енергетика.
 
България може да остане без ток?

Всяка от горивните централи би трябвало независимо да внесе искане за отсрочване на новите условия като потвърди, че разноските за въвеждането на нови сероочистващи технологии ще превишат неведнъж изгодите за околната среда. Сред засегнатите от тази европейска инструкция са Топлоелектрическа централа Марица изток 1,2 и 3, мини Марица изток, Топлоелектрическа централа Брикел и Топлоелектрическа централа Бобовдол.
 
Ако вкарат нови съоръжения за следене на равнищата на азот, серен диоксид и живак, централите  няма да могат да продават създадената от тях електрическа енергия.  Тези условия са съдбовни за топлоенергетиката у нас, изясни депутатът Атанас Костадинов. 
 
" В разследване на тази инструкция и тези нови условия можем да чакаме да се повиши цената на електрическата енергия като цяло ", съобщи той.
 
Министерството на енергетиката е готово да подкрепи ТЕЦ-овете в правенето на документите за искане на пролонгация, сподели енергийният министър Теменужка Петкова.
 
" Тези въглищни централи, поради които сме се събрали, създават малко повече от 40% от електрическата сила, без тях няма да има нужната сигурност в енергетиката ", означи Петкова.
 
България неведнъж надвишава изискванията на Брюксел за равнищата на серни диоксиди в Маришкия басейн и затова е застрашена от наказания. Амбицията на ръководещите е да бъде избегнат този вид, с цел да се улесни опцията България да получи отсрочване на екоизискванията за въглищните централи. По тематиката Топлоелектрическа централа Перник желае да продава на по-висока цена електрическата енергия си
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР