Цената на тока направо полудя и стигна до невиждани стойности

...
Цената на тока направо полудя и стигна до невиждани стойности
Коментари Харесай

Токът полудя, цената хвръкна до 840 лв/МВтч

Цената на тока напряко полудя и стигна до невиждани стойности - близо 840 лв. за мегаватсач! Това сигнализираха представители на бизнеса пред Lupa.bg. Разтревожени от спешната обстановка, няколко бизнес организации незабавно желаеха помощ от държавното управление, а други предизвестиха, че страната влиза в същинска финансова рецесия, която ще докара до затваряне на предприятия и в допълнение обедняване на популацията.

Достигнати на борсата за ток 839.61 лева./МВтч за доставките на 8 март и задълбочаващата се рецесия с цените на енергоресурсите поради войната в Украйна тормозиха мощно работодателските организации и те приканиха държавното управление за смяна на в този момент настоящия механизъм за компенсиране на небитовите консуматори на
електрическа енергия и повишение на компенсацията за скъпите сметки.

В писмо до премиера Кирил Петков, публикувано и до медиите във вторник, те обръщат внимание на борсовите цени, които във вчерашната търговия за доставките на идващия ден в избрани часове за доставка на 8 март даже са надхвърлили 1170 лева./MВтч. Това е безспорен връх за българския пазар, само че резистентен и пореден ценови растеж се следи и на прилежащите районни и европейски пазари, показват от национално представителните работодателски организации – Асоциацията на индустриалния капитал в България, Българската стопанска камара, Българската търговско-промишлена палата, Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България и Съюза за стопанска самодейност.

Доставките за 9 март обаче са затворени на много по-ниската междинна цена от 647.96 лева./МВтч., сочат данните на борсата.

Бизнесът е смутен и от цените в другия сегмент на борсата – този за двустранни контракти. Там в
последните дни се подписват покупко-продажби по месечни договори в диапазона 642 – 650 лева./MВтч за базов
товар, т.е. открити са ценови равнища, близо два пъти по-високи спрямо цените преди началото
на военния спор в Украйна. Пазарът на фючърси – както месечни, по този начин и за тримесечието също
показват сладкодумен над 50% растеж, осведомят организациите При това състояние настоящите ограничения в помощ на небитовите консуматори към този момент не са задоволителни, считат те.

До края на месец март схемата за компенсиране на сметките за ток със 75% от разликата сред действителната пазарна цена на тока в сегмента " ден напред " на борсата за съответния месец и цената през юли 2021 година 185,59 лева./MВтч, само че не повече от 250 лева./MВтч. Според работодателите този механизъм лимитира помощта и я прави извънредно незадоволителна.

" При средномесечна цена от 750лв./MВтч, да вземем за пример, каквато към този момент е евентуално да реализираме, компенсацията ще се ограничи до 250 лв., а ще останат дейно за заплащане от небитовите консуматори непостижимите 500лв./MВтч. При такава картина доста предприятия ще спрат работа. Безработицата ще нарасне стремглаво ", написа в писмото до Петков.
" В същото време, единствено в АЕЦ „ Козлодуй “, единствено за месец март би се генерирал спомагателен запас
(непланирана печалба) над 950 млн.лв., при нужен запас за компенсиране на ВСИЧКИ
консуматори на електрическа енергия на свободния пазар по сегашната формулата и БЕЗ таван в размер на
част от тази сума – сред 720 и 790 млн. лева (в взаимозависимост от електропотреблението за месеца) ",
допълват представителите на бизнеса.
Според тях незабавно трябват ограничения, които да дадат нужната прогнозируемост и успокоение на
небитовите консуматори по отношение на цената на електрическата енергия, тъй че да не се постанова ограничение
на активността, загуба на работни места и понижаване на приходи на наетите лица. Като такива ограничения работодателите означават отпадането на настоящия таван за компенсиране и ясно и изрично изразена позиция от страна на държавното управление, че срокът за погашение на обезщетенията ще бъде продължен до окончателното нормализиране на цените на електрическата енергия.

Министърът на енергетиката Александър Николов предходната седмица съобщи, че държавното управление има подготвеност да удължи обезщетенията за скъпия ток за бизнеса, за високите газови сметки за битовите консуматори и топлофикациите, както и за мрежовите оператори при преноса и разпределението на електрическата енергия.

Бизнес обединенията също по този начин упорстват " без отсрочване държавното управление да осъществя поетия пред обществото явен ангажимент за значително облекчение на административните процедури при създаване на ВЕИ за лично ползване от предприятията ". Това може да стане с процедурна смяна, като режимът от сегашния позволителен (с всички спънки и забавяния заради комплицирани и мудни съгласувателни процедури) стане просто осведомителен. Това е едно също бързо постижимо решение, на с дълготрайни позитивни резултати както върху българските предприятия, по този начин и върху електроенергийния ни пазар в целокупност, добавя се в писмото.

Работодателите желаят незабавна среща с премиера с цел да се набележат в незабавен порядък и да се
огласят ограничения за преодоляване на зародилата извънредно рискова за стопанската система и обществения мир
обстановка.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР