Цената на природния газ за месец февруари се понижава с

...
Цената на природния газ за месец февруари се понижава с
Коментари Харесай

Цената на газа за февруари доближи летните стойности

Цената на природния газ за месец февруари се намалява с 8.4% по отношение на януари. Цената от 71.08 лева./MWh (без данък и ДДС) бе утвърдена от Комисията по енергийно и водно контролиране (КЕВР) на закрито съвещание, на което бе разисквано последното предложение на " Булгаргаз " за сегашния месец.

Значителното поевтиняване е реалност, макар че в ценообразуването за февруари са включени количества от газохранилището „ Чирен “, чиято цена е закрепена и не се въздейства от ценообразуващия нидерландски показател TTF. Методологията отчита котировките на интернационалните газови пазари до 31 януари 2024 година, в това число.

Общото планирано количество за вътрешния пазар е обезпечено от три разнообразни източника, един от които е Азербайджан – през интерконектора „ България – Гърция “ (IGB), който покрива 42.03% от потреблението за месеца. Този газ в действителност има определящо значение за постигането на удобни цени на синьото гориво.

Сегашната стойност на суровината е съпоставима с летните месеци на 2023 година, когато беше 65.82 лева./MWh през юни, 60.58 лева./MWh през юли и 59.67 лева./MWh през август. За съпоставяне, предишния февруари цената на газа, по която публичният доставчик продаваше на крайните доставчици и на лица, на които е издадена лицензия за произвеждане и транспорт на топлинна сила, беше 124.34 лева/MWh – 43% нагоре.

Председателят на КЕВР Иван Иванов по време на разискването преди дни разяснява, че методът, по който се употребяват количествата от „ Чирен “, нагнетени при рекордните цени още през 2022 година, е подобаващ и неусетен за потребителите.

По думите му международни събития, като войната в Украйна и рецесията в Близкия изток, не повлияват на нидерландския борсов показател TTF. Според Иванов това се дължи на умерения климат през декември и януари, несъмнено по този начин ще бъде и до края на зимата.  От друга страна, всички европейски страни се бяха подготвили за отоплителния сезон с задоволително нагнетени количества в своите газохранилища.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР