Цената на петрола се обезцени с близо 5% в сряда

...
Цената на петрола се обезцени с близо 5% в сряда
Коментари Харесай

Цената на петрола спадна с близо 5% и се върна до 65 долара за барел

Цената на петрола се обезцени с близо 5% в сряда вечерта и брентът се върна до 65 $ за барел – там, където беше и преди две седмици, преди убийството от Съединени американски щати на иранския военачалник Касем Солеймани и ответния удар на Техеран против американски бази в Ирак. Микс от вести докара до усмиряване на пазарите – изказването на президента на Съединени американски щати Доналд Тръмп, който нощес разгласи, че няма да има боен удар против Иран, друго изказване – на външния министър на Иран Мохамед Зариф, съгласно който " интервенцията е завършена ", както и данни за високи петролни ресурси на Съединени американски щати.

Преди всичко обаче, откакто през вчерашния ден сутринта Близкият изток изглеждаше на крачка от нова война, а вечерта – надалеч от такава, пазарите стопираха да се движат от страха от ескалация на спора сред Иран и Съединени американски щати. Основното терзание беше, че при евентуална война Съединени американски щати могат да нападат рафинериите на Иран, а спорът да докара до по-сериозни спирания на доставките от района.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики " Не чакаме дефицит на нефт, в случай че не се случи пагубна ескалация, каквато не предвиждаме ", разяснява пред Reuters енергийният министър на ОАЕ Сухаил ал-Мазруей.

Сега въпросът се реалокира повече към това в какво ще се показват новите стопански наказания на Съединени американски щати по отношение на Иран, както и дали те ще бъдат единствено от американска страна или съдружниците на Вашингтон ще уважат желанието на президента Тръмп Иран да се трансформира в общ проблем.

" Нито капка нефт не беше изгубена поради скорошните произшествия. Това е повода цената на петрола да падне надолу толкоз бързо ", написа в собствен разбор Бярне Шилдроп, анализатор за SEB в Осло.

В сряда търговията на петролните пазари е спокойна, като брентът се търгува за 65.40 $ за барел, а американският лек вид - за 59.66 $.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР