Цената на първите за сезона български малини изкачиха ценови връх.

...
Цената на първите за сезона български малини изкачиха ценови връх.
Коментари Харесай

Първите за сезона родни малини с рекордни цени

Цената на първите за сезона български малини изкачиха ценови връх. В огромна комерсиална верига килограмът коства 31,92 лева, оповестява " Марица " след инспекция.

30 лева пък е килото на " селектиран бери микс ", който включва ягоди, малини и боровинки. Плодовете са опаковани по 125 и 200 г, с единична цена на опаковка 4,99 лева (извън акция от 3,99 лева.) и 5,99 лева На стоковото пазарище " Родопи 95 " край Първенец малините се продават за 14 и 15 лева./кг, ягодите са  5 - 5.50 лева, а боровинките костват 12 - 15 лв.

Малко по-добра е обстановката със зеленчуците и някои други плодове. По данни на Министерството на земеделието в рамките на последната седмица междинните цени на едро на доматите (български оранжерийни и внос), зелето, вносните краставици и ябълките на борсите в страната се намаляват с сред 3,8% и 7,2%. Поскъпване на седмична база се регистрира при аления пипер (с 2,4%), оранжерийните краставици (с 8,2%) и картофите (с 11,9%). 

Въпреки седмичното понижение, то е незначително на фона на повишаването на годишна база. Към края на май 2023 година картофите се търгуват с 46,6% по-скъпо, в сравнение с по същото време на предходната година. Съществено по-високи са и цените на зелето (с 24,3%) и краставиците (с 18,5% на вносните и с 22,2% на оранжерийните от локално производство). От друга страна, доматите, както българските, по този начин и вносните, са поевтинели с близо 8%.

Предвид настъпващия летен сезон и всеобщото зреене на български плодове и зеленчуци, упованията са цените им още да падат. 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР