Цената на нито едно медицинско изделие, включително и бинтовете, не

...
Цената на нито едно медицинско изделие, включително и бинтовете, не
Коментари Харесай

Търговете за медицински изделия ще станат електронни

Цената на нито едно здравно произведение, в това число и бинтовете, не се контролира от страната. Затова лечебните заведения заплащат за тях цени, които се дефинират от пазара. Пациентите пък доплащат хиляди левове за импланти, които не се покриват от здравната каса.

© Надежда Чипева Още по тематиката
България счита, че има действителен късмет да бъде хазаин на Европейската лекарствена организация

Здравното министерство ще лобира първо измежду деветте страни членки, които не са кандидатствали
31 авг 2017
Здравното министерство работи по план за демонополизация на здравната каса

В идващите месеци ведомството ще остойности медицинските действия и лекарския труд
15 авг 2017

Министерството на здравеопазването ще провежда електронна платформа за търгове на лечебните заведения за доставяне с медицински произведения по сходство на платформата за медикаменти, която ще тръгне през идващите месеци. Това заяви Лидия Нейчева, заместник-министър на опазването на здравето на конференция за корупционните опасности при приложимост на медицински произведения. В категорията влизат бинтове, конци, хирургически инструментариум за интервенции, импланти, в това число и здравна инсталация.
Според заместник-министър Нейчева първата стъпка за контролиране на цените на медицинските произведения е по сходство на медикаментите да се провежда централизиран търг за цени, по които държавните лечебни заведения да купуват обособените медицински произведения

Всяка година здравната каса покрива медицински произведения единствено за няколко типа интервенции (например промяна на стави) за 80 млн. лева Повечето импланти обаче не се покриват от фонда и пациентите ги заплащат сами, като всяка болница има обособена цена за тях, в която цените се разминават фрапантно с другите, а постоянно са доста по-високи от тези в останалите европейски страни. Така се получава, че болните заплащат разнообразни цени за разнообразни импланти на обща стойност към 200 млн. лева годишно по калкулации на компаниите в бранша.

Медицинските произведения не се контролират като цени за разлика от медикаментите, няма и обединен указател какъв брой и какви са те, а броят им е към половин милион. В същото време те съставляват една от главните тежести във високия размер на доплащанията за здраве. Според статистиката на Европейската комисия през 2014 година българите са доплащали 45% над здравния бюджет за лекуване, лекарства и медицински произведения, като през предходната година тези средства са се нараснали на 48% над здравния бюджет, който е 4 милиарда лева

Търг за импланти

Според заместник-министър Нейчева първата стъпка за контролиране на цените на медицинските произведения е по сходство на медикаментите да се провежда централизиран търг за цени, по които държавните лечебни заведения да купуват обособените медицински произведения. Преди това ще бъде построен и указател със самите произведения.

" Така лечебните заведения ще могат да договарят с производителите и вносителите цени, по които купуват медицински произведения под тези на централизираната платформа ", разяснява Нейчева. Платформата, посредством която търговците на едро ще се конкурират да доставят медикаменти на лечебните заведения, евентуално ще проработи през идващия месец, като в началото търгът ще бъде за онкомедикаменти. В случая министерството ще задължи и частните лечебни заведения да се преценяват с постигнатите цени. Според последните ремонти в закона частните клиники не са длъжни да организират публични поръчки за медикаменти и консумативи, тъй като се допуска, че в сделката с доставчиците си те реализират най-ниски цени. Лекарите желаеха черен лист за пациенти побойници

Българският лекарски съюз предложи по време на кръгла маса против насилието да се изготви черен лист на пациентите, които са показали експанзия по отношение на лекари, като с него разполагат всички здравни заведения, а при побойниците не се праща кола за спешна помощ. Само от началото на годината досега пребитите лекари са били 25 при 28 през цялата 2016 година Всеки втори доктор е бил обект на вербална или физическа експанзия, а 16% са били жертва на пациент или неговите близки повече от веднъж, демонстрира изследване на БЛС. Според специалисти мярката с отвод от незабавна помощ и с черния лист е противоконституционна.Проверката за ранения пред " Пирогов " завършва

До дни ще завърши инспекцията на здравното министерство за това дали лекарите от " Пирогов " вярно са отказали да оказват помощ на пациент, блъснат от кола пред незабавната столична болница през предходната седмица. В случая, макар че случаят е бил на метри от клиниката, никой не се отзова. Оказва се, че по вътрешните правила и наредби медиците не могат да напущат работното си място, а в случай че пациентът се почувства зле отвън клиниката, би трябвало да чака кола за спешна помощ.
" Дотук инспекцията сочи, че са спазили закона, вярно или не, е въпрос на тълкувание, само че нямат право да напущат кабинета, в който са ", сподели Лидия Нейчева и добави, че има доста нормативни актове в сферата, които би трябвало да бъдат изменени.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР