Цената на неруския петрол на световните пазари гони 100 долара

...
Цената на неруския петрол на световните пазари гони 100 долара
Коментари Харесай

Страховита прогноза! Експерт стъписа всички шофьори

" Цената на неруския нефт на международните пазари гони 100 $ за барел. Цената, по която европейските страни по решение на Европейска комисия, купуват нефт, има таван 60 $ за барел. Когато суровината коства с 40% повече, какъв брой ще коства бензинът и дизелът, откакто се преработи нефт от 100 $? Елементарно. Цената от 2,60 лева за литър бензин/дизел ще стане към 4 лева В прилежащите страни цената е толкоз ", коментира експертът Явор Куюмджиев.

Той посочи още фактори, които оказват въздействие, като да вземем за пример оскъпяване на превоза поради количеството.
-->
" Добавяме към това закъснението на кораби, които чакат на опашки, с цел да минат през Босфора и картинката се сглобява ", добави гостът.

Пред Bulgaria ON AIR Куюмджиев сподели дали може нашата рафинерия да работи с неруски нефт.

" Надявам се да останат хора, които знаят какво вършат. Има концепция да се назначи необикновен шеф на сдружението. Управлението на сходна апаратура е извънредно комплицирано. Изисква се екип от хора, които да обезпечат минимум равномерност на доставките. Това е комплициран баланс на запаси и хора. Има опасности ", изясни енергийният специалист. 

По думите му за един месец мениджмънтът на рафинерията би трябвало да приключи контракти за доставка на съветски нефт.

" Горива ще има. Много от дълго време други рафинерии в покрайнините, чак до Австрия, дебнат и чакат нашата рафинерия да се срути, с цел да вземат нейния пазарен дял. Огромна е разликата дали ще си вършиме горивата или ще ги внасяте. Нашата страна няма запаси, с които да повлияе на пазара ", акцентира Куюмджиев.

Според специалиста днешната цена на електричеството на свободния пазар, на който от 1 януари ЕРП-тата трябва да стартират да купуват електрическа енергия, е 218 лева за мегаватчас, или близо 22 стотинки за киловатчас.

" Регулираната цена, по която ЕРП-тата би трябвало да ни продават, е 14 стотинки за киловатчас.  В днешния ден разликата е 8 стотинки. Кой ще компенсира тези 8 стотинки на ЕРП-тата? ", попита гостът.

Куюмджиев разяснява и казуса с либерализацията. " Проблемът е, че приходите са ниски. Когато междинната заплата ти е 2000 лева, има голямо значение дали ще плащаш 50 или 100 лева. България все още е с третата най-ниска цена за бита в целия Европейски Съюз. Развитите пазари ще доведат до нормализиране на обстановката, само че неналичието на вероятност затруднява жителите. Ние сме част от общата европейска конструкция ", изясни Явор Куюмджиев.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР