Цената на газа в Европа отново прехвърли 3200 долара за

...
Цената на газа в Европа отново прехвърли 3200 долара за
Коментари Харесай

Лоши новини за цената на газа в Европа

Цената на газа в Европа още веднъж трансферира 3200 $ за 1000 куб. м в хода на днешната утринна търговия, по данни на лондонската борса ICE. Ръстът от началото на деня е 8 на 100, предава Българска телеграфна агенция.

Цената на септемврийските фючърси на хъба TTF в Нидерландия доближи 3238,5 $ за 1000 куб. м или 312 евро за мегаватчас.

Ръстът идва като разследване от покачването на азиатските фючърси за доставка на полутечен природен газ под натиска на засилващата се конкуренция на пазарите за гарантиране на ресурси за зимата.

Влияние оказва и предстоящото прекъсване на доставките по " Северен поток-1 " от 31 август до 2 септември.

Напрежението към гигантските турбини, които съгласно Москва са отговорни за намаляването на потоците газ по " Северен поток-1 ", повдига основателни въпроси към оборудването, от което газопроводът се нуждае, с цел да действа обикновено, обобщава Ройтерс.

Ключовата част се оказва SGT-A65, турбина на " Сименс енерджи " (Siemens Energy) с дължина 12 м и тегло 20 тона, която към момента чака да бъде превозена до компресорната станция " Портовая ", откакто през юли беше ремонтирана и дойде в Германия от Канада.

Тя обаче към момента е в Германия, като Русия не желае да я одобри и се аргументира с " непълна документи ", " изключителни условия " и западните наказания, а Берлин вини Москва, че преднамерено бави превозването на турбината.

Миналия петък " Газпром " разгласи, че от 31 август до 2 септември преносът на газ по " Северен поток-1 " ще спре изцяло, защото единствената работеща турбина на станция " Портовая " се нуждае от поддръжка.

Руският монополист спря доставките за 10 дни през юли за годишната поддръжка на тръбата, след което ги възвърне, само че в понижен размер.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР