Цената на биткойна падна под прага от 17 хил. долара,

...
Цената на биткойна падна под прага от 17 хил. долара,
Коментари Харесай

Биткойнът отново е на червено след пропадането на сделката между Binance и FTX

Цената на биткойна падна под прага от 17 хиляди $, откакто борсата за криптовалути Binance се отхвърли от придобиването на своя съперник FTX, оставяйки крипто империята на Сам Банкман-Фрайд на ръба на колапса, съобщи Си Ен Би Си.

Към 9:10 часа българско време биткойнът се разменя за 16 597,97 $, което съставлява спад от 9,42% за последните 24 часа. Етерът, който е втората най-популярна криптовалута, се търгува за 1 169,40 $, кето е намаляване от 9,80%.

Обратът идва един ден, откакто основният изпълнителен шеф на Binance Чангпенг Джао разгласи, че най-голямата компания за криптовалути в света е постигнала необвързваща договорка за закупуванеto на бизнеси на FTX отвън Съединени американски щати за неразкрита сума, спасявайки компанията от ликвидна рецесия. По-рано тази година FTX беше оценен на 32 милиарда $ от частни вложители.

„ В началото нашата вяра беше да можем да подкрепим клиентите на FTX за обезпечаване на ликвидност “, съобщи Binance в Twitter в сряда. „ Но проблемите са отвън нашия надзор и опция да помогнем. “

В понеделник вечерта, изправен пред рецесия на ликвидност, Сам Банкман-Фрайд е опитал да набере средства от вложители в рискови активи, преди да потърси помощ от Binance, настояват осведомени източници. Джао в началото се съгласи да се намеси, само че компанията му бързо промени курса си, базирайки се на отчети за „ злоупотребени със средства на клиенти и хипотетични следствия на американски организации във FTX “.

Не е ясно кой е идващият на опашката за закупуване на закъсалата крипто борса. Банкман-Фрайд е споделил на вложителите, че компанията е изправена пред дефицит от до 8 милиарда $ от поръчки за изтегляне и се нуждае от незабавно финансиране, твърди източник.

Разпадането на договорката Binance-FTX е последната глава от шокиращата история, която раздруса крипто света тази седмица. Банкман-Фрайд опита да успокои вложителите в понеделник, като сподели, че активите на компанията са в положително положение. Но откакто Джао от Binance сподели обществено, че неговата компания продава своите притежания в токена на FTX - FTT, разпродажбата стартира и FTX не можеше да направи нищо, с цел да я спре.

Една от най-известните компании за рисков капитал в Силициевата котловина - Sequoia Capital, е вложила 210 милиона $ в компанията, съгласно репортера Ерик Нюкомър. Наскоро FTX заяви на вложителите, че оперативните му доходи през 2022 година се чака да се намалят до 144 милиарда $ по отношение на 338 млн. $ през 2021 година, до момента в който приходите се чака да набъбнат до 1,1 милиарда $ от 1 милиард $ предходната година, оповестява Нюкомър.

Банкман-Фрайд сподели във вторник, че клиентите са поискали тегления в размер на 6 милиарда $. Той също по този начин изтри изявления в Twitter от предходния ден, в които споделя, че FTX има задоволително активи, с цел да покрие притежанията на клиентите.

Джао сподели на чиновниците на Binance в записка по-рано в сряда, че „ не е измислил проект “ за срутва на FTX. Той разяснява, че колапса на FTX „ не е добър за никого в промишлеността “ и чиновниците не би трябвало „ да гледат на това като на победа за нас “.

Той също по този начин им сподели да не търгуват FTT токени, до момента в който обстановката тече.

FTT към този момент беше изгубил 80% от цената си сред понеделник и вторник, изтривайки над 2 милиарда $ стойност един ден и търгувайки се за под 5 $. Той поевтиня в сряда до 2,3 $, свивайки общата стойност на циркулиращите токени до почти 308 млн. $.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР