Целта за поддържане на дългосрочното глобално затопляне в рамките на

...
Целта за поддържане на дългосрочното глобално затопляне в рамките на
Коментари Харесай

Изменението на климата: Светът е пред точка без връщане назад

Целта за поддържане на дълготрайното световно стопляне в границите на 1,5°C ни се изплъзва, съобщава " Ройтерс ".

Страните не съумяват да си слагат по-амбициозни цели макар месеците на рекордни горещини.

На фона на срещата в Бон при започване на юни за подготовка на тазгодишните договаряния за климата през ноември, междинните температури на въздуха в международен мащаб бяха повече от 1,5 °C над прединдустриалните равнища в продължение на няколко дни, показва Европейската работа за изменение на климата " Коперник ".

Въпреки че междинните температури краткотрайно са надхвърляли прага от 1,5°C и преди, това беше първият път, когато го направиха през лятото в северното полукълбо, което стартира на 1 юни. Морските температури също счупиха върховете за април и май.

" Времето ни изтече, тъй като смяната лишава време ", съобщи Сара Пъркинс-Къркпатрик, климатолог от австралийския университет в Нов Южен Уелс.

Докато пратениците по въпросите на изменението на климата от двата най-големи източника на парникови газове се приготвят да се срещнат идващия месец, температурите счупиха върховете през юни в китайската столица Пекин, а рискови горещи талази застигнаха Съединените щати.

В елементи от Северна Америка бяха достигнати температури с към 10°C над междинната за сезона този месец, а димът от горските пожари обгърна Канада и източното крайбрежие на Съединени американски щати в рискова мъгла, като въглеродните излъчвания се пресмятат на рекордните 160 милиона метрични тона.

В Индия - един от най-уязвимите райони в климатично отношение, се оповестява за скок на смъртните случаи вследствие на продължителни високи температури. Екстремни горещини са регистрирани също в Испания, Иран и Виетнам. Това поражда опасения, че миналогодишното смъртоносно лято може да се трансформира в нещо всекидневно.

През 2015 година страните се споразумяха в Париж да се опитат да задържат дълготрайните междинни покачвания на температурата в границите на 1,5°C. Световната метеорологичната организация обаче предвижда през ма, че в този момент има 66% възможност междинната годишна стойност да надвиши този предел за най-малко една цяла година сред сегашния миг и 2027 година

ЧЕТВОРЕН УДАР

Високите температури на сушата са съпоставени с тези в морето, като стоплянето се ускорява от климатичния феномен Ел Ниньо и други фактори.

Средните световни температури на морската повърхнина доближиха 21°C в края на март и през април и май останаха на рекордни равнища за този интервал от годината. Метеорологичната работа на Австралия предизвести, че морските температури в Тихия и Индийския океан може да са с 3°C по-високи от естественото до октомври.

Глобалното стопляне е главният фактор, само че Ел Ниньо, намаляването на сахарския прахуляк, който се разнася над океана, и потреблението на горива с ниско наличие на сяра също са отговорни за това, изясни Пиърс Форстър, професор по физика на климата в университета в Лийдс.

" Така че, като цяло на океаните е нанесен четворен удар ", заключи той.

Хиляди мъртви риби са били изхвърлени на тексаските плажове, а провокираният от топлото време разцвет на водорасли е предизвикал гибелта на морски лъвове и делфини в Калифорния.

Освен това по-топлите морета могат да значат по-малко вятър и дъжд. Това основава един циничен кръг, който води до още повече жега, означи Аналиса Брако, климатолог от Технологичния институт на Джорджия.

Въпреки че тазгодишните високи температури на морето са породени от " съвършена композиция " от условия, това екологично влияние може да продължи, предизвести тя.

" Океанът ще реагира доста постепенно, защото натрупва топлота последователно, само че също по този начин я задържа доста дълго ".

ПЪТЯТ КЪМ ДУБАЙ

Експерти по климата настояват, че екстремните метеорологични условия се обострят и зачестяват. Тази година още веднъж имаше тежки суши по света, както и необичаен и гибелен циклон в Африка.

Световният фонд за природата обаче предизвести за " тревожна липса на подтик " по време на договарянията за климата в Бон този месец, с дребен прогрес по основни въпроси, като изкопаемите горива и финансирането, преди ноемврийските договаряния за климата COP28 в Дубай.

" Ние в действителност стигаме досега на истината. Надявам се, че чистата действителност ще ни помогне да променим дейностите на хората и политиката ", съобщи Ли Шуо, старши консултант по климата на Грийнпийс в Пекин.

Преговорите сред Съединените щати и Китай може да бъдат възобновени идната седмица. Очаква се пратеникът на Съединени американски щати по въпросите на климата Джон Кери да посети Пекин. Малцина обаче чакат това да даде подтик на договарянията за климата.

" Това е по-скоро упражнение за създаване на доверие ", изясни Ли. " Не мисля, че която и да е страна ще може да накара другата да каже доста повече, в сравнение с е подготвена да направи - политиката няма да разреши това ".
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР