Целта на новата наредба на МОН е в часовете да

...
Целта на новата наредба на МОН е в часовете да
Коментари Харесай

Променят наредбата за оценяване на учениците: По-малко изпитвания и повече упражнения

Целта на новата разпоредба на МОН е в часовете да има повече време за работа сред преподавател и възпитаници , повече време за практическо използване и практикуване на това, което учениците учат.

Това сподели Евгения Костадинова , шеф на Дирекция „ Съдържание на предучилищното и учебното обучение “ в просветното министерство. Променя се минималният брой изпитвания за оформяне на срочна оценка.

„ Като 2 или 3 според от броя на часовете, с които се учи предметът. Това не значи, че учителят не може да направи изпитвания, които да надвишават минималния брой. Наредбата не лишава опцията учителят да преценя “, посочи Костадинова пред „ БНР “. Наредбата се стреми към формиращо оценяване . Тя уточни:

„ Не просто оценката като цифрова оценка, а преценка на напредъка на ученика и изтъкване на тези негови страни, които към момента не са усъвършенствани. По този метод и преподавател, и родител ще има опция за знае върху какво би трябвало да работи ученикът. Невинаги цифровата оценка е правилният инструмент. Тя демонстрира моментно положение, до момента в който формиращото оценяване демонстрира напредъка. Това би трябвало да се случи в по-голяма степен. “

Проектът за промени планува още да се вкарат независими писмени задания за домашна работа под формата на проучване на избран проблем.

„ Да ограничим независимото документално осъществяване, което е за идващ час, от това за проучвателен подходи “, акцентира Костадинова

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР