Целта била по-малко зубрене на факти, повече връзка между дисциплините

...
Целта била по-малко зубрене на факти, повече връзка между дисциплините
Коментари Харесай

Кашата в образованието: Простата лихва да мъчи седмокласниците, а не петокласниците, предлага МОН

Целта била по-малко зубрене на обстоятелства, повече връзка сред дисциплините
По литература предложенията са две - “Левски ” от “Епопея на забравените ” и “Под игото ” на Иван Вазов да се смъкват от Х в IХ клас

 Министърът: Процесът ще продължи с години, сега няма да се пишат нови учебници

Промени в образователните стратегии по всички общообразователни предмети от I до X клас предлага просветното министерство.

Става дума за отпадане на обособени понятия или цели тематики, както и за разбъркване в кой клас ще се учат съответните уроци/произведения.

Най-малко промени ще има при най-малките възпитаници - в началния стадий (до IV клас).

Ревизираните стратегии не изискват писане на нови учебници, успокои министърът на образованието и науката Галин Цоков. Залага са на приемствеността.

“Ще търсим мнението на специалистите, с цел да отпадне фактологическата трудност в стратегиите. Говорим и за започване на по-голяма смяна на образователното наличие, обвързвана с по-голяма интердисциплинарност и обрисуване на компетентностни рамки в тях. Това е развой, който сега започва и може би ще продължи няколко години ”, разяснява проф. Цоков.

Прегледът на стратегиите стартира още през 2022 година Направиха се анкети с учителите и учениците, работни групи огледаха наличието им, министерството употребява и професионално социологическо изследване, с цел да сондира мнението на родители и деца за образователното наличие в I - X клас, припомнят от екипа на МОН. Имаше и полемика с депутатите от отрасловата комисия в 48-ото Народно събрание. “Важна роля за предлаганите промени имаха и срещите и консултациите с методиците и психолозите, на които се обсъждаха резултатите от мненията и анкетите ”, изясняват от екипа на министър Цоков.

Първата група промени са за отпадане на тематики и понятия. Това се прави по български език и литература (БЕЛ), математика, информатика, философия, география и стопанска система, физика и астрономия, химия и запазване на околната среда, биология и здравно обучение. По БЕЛ да вземем за пример към този момент няма да се учи за анотация и делово писмо, а от геогафия и стопанска система отпада понятието “отрасъл ”.

Другата съществена смяна е обвързвана с пренасяне на тематики за проучване от един клас в различен. Засяга БЕЛ, математика, география и стопанска система и химия и запазване на околната среда.

 Общо 12 са предложенията за промени в образователните стратегии по български език и литература и плануват най-вече разбъркване на тематики сред класовете. Предлага се да вземем за пример миналите глаголни времена, причастията, наречията и предлозите да се преместят от V в VI клас

А по-леките тематики, свързани с местоименията, с еднородните елементи в елементарното изречение, с дейната и пасивната лексика, с паронимите, с писането на обобщение и на делово писмо да слязат в по-долни класове или в прогимназията.

Има концепция осъществяването на морфемен разбор да не се включва в общообразователната подготовка, а по него да се работи в разширената.

По литература предложенията са две - “Левски ” от “Епопея на забравените ” и “Под игото ” на Иван Вазов да се смъкват от Х в IХ клас. А “Моето семейство и други животни ” на Джералд Даръл да не се учи в наложителните образователни часове.

По математика пък децата в V клас към този момент няма да учат за “проста рента ” - понятието се реалокира в VII клас. Цялата тематика “Еднаквости в равнината ” минава от общообразователна в разширена подготовка.

Нови понятия се включват по география и стопанска система, химия и запазване на околната среда и биология и здравно обучение. Например по география и стопанска система се вкарва понятието “кръгова стопанска система ”

И изобщо в часовете към този момент няма да се приказва за “стопанство ”, а за стопанска система. Разстояние по карта към този момент няма да се пресмята в V, а в VII клас, тъй като математическите умения се получават тогава.

Отпада и условието за най-малък брой оценки за образователен период по непознати езици в VIII - X клас, откакто по-рано бе обявено, че се понижава броят оценки за периода по другите предмети.

Предложените промени в образователните стратегии за началния учебен стадий са малко и се отнасят до български, родинознание, технологии и предприемачество, индивида и обществото, както и изобразително изкуство за първолаците.

Само по музика, история и непознат език не се плануват никакви промени и в трите просветителни стадия (начален, прогимназия и гимназия).

По физическо образование и спорт обаче ще има за всички възпитаници от I до Х клас, като задачата е и вземане предвид със съответната материална база. Шах и ракетни спортове се прибавят към избираемите области.

Актуализираните стратегии ще влизат в действие малко по малко, като тази есен по новите стартират учениците до началния курс, V и VIII клас. От образователната 2024 - 2025 година ще се трансформират и за VI и IX клас, а година по-късно - и тези на седмокласниците и десетокласниците.
Втора дата за изпита в 7-и клас при злополучие или боледуване
Може модулът, с който се кандидатства в гимназия, към този момент да не е наложителен

Втора дата на  изпита след 7-и клас, с изключение на при форсмажорни условия като тазгодишните наводнения, да има и за  заболели деца или при покруса в фамилията. Идеята е тя да е през есента, с цел да може детето да се възвърне.

Това разгласи министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков на семинар в Старосел.

Изпитът, който поставят седмокласниците, е значим, тъй като влиза в балообразуващата им оценка за кандидатстване в гимназия. Децата, които по някаква причина не съумяват да се явят на него, са единици, изясни проф. Цоков. Но все пак казусът, че те не могат да положат изпита повторно, е голям.

“Досега възпитаници, които са се разболели, случило се е нещо в фамилията, не могат да се показват добре или въобще не могат да положат изпита, получаваха служебни нули като резултат. Това лимитира достъпа им до качествено обучение ”, безапелационен е министърът.

Идеята в този момент е те да положат изпита наесен и да се класират отвън класирането на останалите, само че без да го нарушават, в случай че реализиран бала, който имат другите в съответното учебно заведение.

Изпитите след 7-и клас са на два модула. Вторият е предопределен за кандидатстване. Обсъждаме дали може да се възвърне практиката до 2016 година - наложителното явяване да е единствено по първия модул, а по втория да е за тези, които желаят да влязат в по-елитно учебно заведение. Това ще снеме напрежението от изпита, изясни още проф. Цоков. 

Друга концепция на министерството е за учебните заведения с неприятни резултати на тези изпити да се изготвя екшън проект. По-видими щели да бъдат и критериите за оценяване. 

Обмислят се и спомагателни матури за повишение на триумфа на зрелостници до една година след завършването им, в случай че те преценяват, че ще се показват по-добре. По този мотив с министър Цоков се е срещнала омбудсманът Диана Ковачева. “Оценките от матурите остават за цялостен живот и е незаслужено, в случай че учениците нямат шанса да подобрят резултатите си ”, настояла тя пред професора.

Предложението към този момент се разисква и в комисията по обучение в Народното събрание. Идеята е тези възпитаници да получат уверение за положен зрелостен изпит, без обаче да се поправя към този момент записаната в дипломата им оценка.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР