Целият тютюнев град в Пловдив от днес ще придобие статут

...
Целият тютюнев град в Пловдив от днес ще придобие статут
Коментари Харесай

След две съборени сгради: Тютюневият град е със статут за културна ценност от днес

Целият тютюнев град в Пловдив от през днешния ден ще придобие статут на недвижима културна полезност. Министърът на културата Велислав Минеков ще подпише решението на експертния съвет, съобщи самият той при среднощно посещаване в Пловдив през вчерашния ден.
Още по темата
Министър Минеков се закани, че ще принуди вложителите да възстановят постройката в предходния ѝ тип.

Тютюневият склад до Сточна гара, на бул. " Христо Ботев " 51, който предходната седмица провокира първите цивилен безредици, бе сринат с багери предходната нощ. Операцията е осъществена скрито и с бързане, поради идната възможна възбрана за събарянето му, след смяна на неговия статут за монумент на културата.

" В нарушаване на закона не престават разрушаването на " Тютоневите хранилища " в Пловдив " - гласи мнение само че министерството на културата от през вчерашния ден.

Министър Минеков е уведомил Министерство на вътрешните работи.

" Съборената постройка е част от колективен монумент на културата " Филипопол - Тримонциум - Пловдив " и всяка интервенция в тази зона би трябвало да се преценява с многопластовата историческа среда. Събарянето опонира на разпоредбите ", сподели арх. арх. Петкана Бакалова, която е една от защитничките на Тютюневия град и персонално през вчерашния ден се качи на багера, с цел да спре разрушаването на склада.

Това е втори случай на срутване на тютюнев склад в Пловдив. Миналата седмица събарянето на постройката на ул. " Христо Ботев " 51 провокира митинги, както и взаимни обвинявания сред община Пловдив и НИНКН.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР