Целият свят живее в пандемия, която е безпрецедентна и няма

...
Целият свят живее в пандемия, която е безпрецедентна и няма
Коментари Харесай

Думи и фрази, които белязаха речта ни през изминалата година

Целият свят живее в пандемия, която е невиждана и няма по какъв начин езикът да остане апатичен към това. Той е тази част от нашия живот, която е половин крачка по-късно, което се случва към нас. Това разяснява доцент Надежда Сталянова от Факултета по славянски филологии в СУ „ Св. Климент Охридски ". За поредна година дори сътрудниците от „ Оксфорд” споделят, че думите на годината е обвързвана с ковид – имунизация и документ, сподели още тя.



Тя разяснява и известната у нас фраза „ Всеки самичък си преценя”. По принцип българинът е здравомислещ и песимистичен към всичко. Това, че тази фраза се завъртя в онлайн пространството ми се коства, че не е нещо ново в отношението на българина към света, сподели Сталянова.

Тя напомни, че през миналите години доста известна имитация беше „ Ти си знаеш, брат” – т.е. ти си преценяш самичък, само че аз не съм склонен.

„ Всеки самичък си преценя” беляза доста цветно и колоритно вълненията на българите през миналата година. Изразът породи като противоречие с нашия конкурент във връзка с ваксинацията”, добави доцент Надежда Сталянова.

„ Локдаун” и „ хоумофис” са думи, които също се появиха като нови и започнаха да се употребяват интензивно, сподели още тя.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР