Целият екипаж на кораба Верила, без двамата обвинени моряци, се

...
Целият екипаж на кораба Верила, без двамата обвинени моряци, се
Коментари Харесай

Моряците от Верила се прибраха, двама са в ареста

Целият екипаж на кораба " Верила ", без двамата упрекнати моряци, се е прибрал в България, съобщи.

32-годишният втори монтьор на бълкера Никола Пенчев и 35-годишният рулеви Камен Петков бяха изслушани онлайн на извършено през днешния ден съвещание на съда в ирланския град Лимерик.

Двамата ще останат в пандиза за Нова година, а идващото съвещание по делото е планувано за 9-и януари, заяви районното издание „ Лимерик Лийдър ".

Прокурорът Денис Уотърс сподели, че се чакат напътствията на Кабинета на шефа на прокуратурата във връзка с двамата мъже. В помощ на подсъдимите в съда имаше български преводач.

Джон Хърбърт, юрист на Пенчев, помоли делото да бъде отсрочено за 9 януари посредством видеовръзка. Том Кийли, юрист Петков, също изиска клиентът му да се яви посредством видеовръзка в окръжния съд в Лимерик на 9 януари.

Съдия Куликан остави Пенчев и Петков в ареста до тази дата и означи, че се чакат напътствията на прокуратурата.
И двамата обвинени споделиха „ благодаря " в края на късото процесуално съвещание.

Останалите моряци от екипажа са освободени и е осъществена тяхната промяна. Мъжете към този момент са в България.

На 19 декември Данъчната и митническата работа на Ирландия дружно с Националната полиция на страната откри на борда на кораба 300 кг. кокаин.

Дрогата бе открита във водонепроницаеми торби с обезпечена плавучест от избавителни жилетки. В торбите бяха открити и GPS предаватели, което съгласно управляващите в страната значи, че е планувано изхвърлянето им зад ръб.

Бълкерът " Верила " дойде в терминал на Пристанище Фойнс, Лимерик, след преход от Канада. Преди това плавателният съд е посетил терминали в Бразилия.

Първоначално управляващите в Ирландия задържаха шестима души от екипажа на плаващия под флага на Малта бълкер.

По-късно, заради липса на събрани доказателства в хода на производството, четирима членове на екипажа бяха освободени.

Обвинения за дрогата получиха двама души от екипажа. Ако съпричастността на към този момент някогашните втори монтьор и рулеви на " Верила " към опита за контрабанда бъде потвърдена, законодателството в Ирландия планува наказване отнемане от независимост.

Дни преди откриването на кокаина на " Верила ", управляващите в Ирландия задържаха 12,5 кг. от дрогата в камион, дошъл с ферибот от Франция.

По-рано през годината Националната полиция на Ирландия разгласи задържането на най-голямата пратка кокаин по море. Тя бе открита на плаващия под флага на Маршаловите острови бълкер " Матю ". Капитанът на кораба бе арестуван откакто отхвърля бордова инспекция и след производство на предупредителни изстрели.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР