Целите, които си поставихме в концепцията Варна - град отворен

...
Целите, които си поставихме в концепцията Варна - град отворен
Коментари Харесай

Варна проведе обществено обсъждане на Концепцията за интегрирани териториални инвестиции

Целите, които си поставихме в концепцията „ Варна - град отворен към морето, културен, туристически, учебен и здравен център, с грижа за хората и мотор на устойчивото развиване на Североизточен район “, са амбициозни. Уверени сме, че те ще бъдат реализирани, посредством и на вашата поддръжка. Това съобщи през днешния ден заместник-кметът по правните въпроси на Община Варна Диан Иванов по време на публичното разискване на концепцията. Събитието се организира в Юнашкия салон и се провежда от Областния информативен център на морската столица.

Заместник-кметът благодари на сътрудниците - общините Аксаково и Шабла, и на представителите на университетските среди, бизнеса, образованието, опазването на здравето, културата, взели участие в създаването на концепцията.

Община Варна е водещ сътрудник в документа, в който цената на 12-те плана е 43,8 млн. лева Документът е минал първия стадий на оценка по процедурата „ Концепции за интегрирани териториални вложения “ /КИТИ/ от Програма „ Развитие на районите “ 2021-2027 година Предвижда се плановете в нея да бъдат финансирани по четири стратегии с европейско финансиране -  „ Развитие на районите “, „ Образование “, „ Околна среда " и „ Развитие на човешките запаси " за интервала 2021-2027.

Първото планово предложение е „ Проектиране, ремонт и поддръжка на бранш от късноантичната стена на Одесос (датировка от края на IV – началото на VII в.) “, открита при ремонтните действия на ул. „ Цар Симеон “.  Предвидените ограничения включват облагородяване на пространството сред улиците „ Козлодуй “, „ Цар Симеон I “, „ Д-р Л. Заменхоф “, експонирането на недвижимата културна полезност, създаване на лапидариум (музей навън, където да се експонират артефакти) и на посетителски информативен център.

Второто планово предложение е „ Реконструкция и ремонт на Летен спектакъл - Варна “, като плануваните действия включват главен ремонт на постройките, балкона и оградата, нов театрален подиум, както и обезпечаване на налична среда. Мерките целят и удължение на сезона за прилагане на оборудването. По плана жителите на публичното разискване желаеха повече детайлности. Експертите показаха, че ще се подменят 2400 бр. седалки при главната сцена и балкона. Предвижда се и обновяването на озвучителната система и театралното осветяване. Това включва фасадното и парково осветяване и съоръжение за съблекални и гримьорни. Предвиден е още монтаж на преносим покрив /тип Пергола/, както и на защитни тенти за седалки, позволяващи използването на Летния спектакъл при дъжд.

Включен е и план за ремонт на площада пред ЖП-гарата и девет улици в карето сред улиците „ Дунав “, „ Дебър “, „ Охрид “, „ Преслав “ и „ Девня “. Дейностите включват замяна на пътната и тротоарните настилки, отделяне на пешеходни зони и велоалеи, слагане на нова паркова мебел – пейки, кошчета, и отделяне на кътове за отдих.

Сред плановете е главният ремонт и използване на ограничения по енергийна успеваемост за детска градина „ Чайка “. Те включват повсеместен ремонт на образователното заведение, ново съоръжение и облицоване на басейна, отделяне на кабинети за деца със специфични просветителни потребности.

Предвиден е общ план по стратегия „ Околна среда “ сред Община Варна и Техническия университет за реорганизация на дерето, което минава през двора на университета посредством разчистване, увеличение на размера и създаване на бетонно корито.

Представени са планове на просветителни институции или фирми-партньори. Сред тях са планът на Медицински университет - Варна за възобновяване на инсталация посредством закупуване на циклотрон за УМБАЛ „ Св. Марина “. С общ план вземат участие ПГГСД „ Н. Хайтов “ и учебно заведение „ Св. Св. Кирил и Методий “ в с. Игнатиево за предварителна защита на вторичната сегрегация в двете учебни заведения. Включени са и два плана за облагородяване на туристическа инфраструктура в Шабла – единият за селищно обучение „ Кария “, а другият за естествена забележителност „ Скалния мост “ в село Тюленово.

Реализирани ще бъдат и инфраструктурни ограничения за възобновяване на дерето в с. Куманово, община Аксаково. Предвидени са и два плана за образование на личния състав на „ Фрапорт Туин Стар Еърпорт мениджмънт.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР