Цели групи антибиотици липсват от аптечната мрежа, каза пред БНР

...
Цели групи антибиотици липсват от аптечната мрежа, каза пред БНР
Коментари Харесай

Кошмарът продължава: Пак няма лекарства за деца

Цели групи антибиотици липсват от аптечната мрежа, сподели пред БНР Маргарита Грозданова - фармацевт от София. Според нея повода за това са проблеми с производството или логистиката на тези медикаменти. 

" През последните 2 месеца започнаха да понижават количествата и към този момент цели групи са изчезнали от складовете - съществени антибиотици за деца и възрастни. В огромните съществени хранилища няма никакви наличия ", предизвести тя. 
 
" Реекспорт с антибиотиците до този миг не съм усетила да има. Но е доста обезпокоително, тъй като грипът към този момент е в пикова обстановка, а затрудненията му се лекуват с антибиотици ", акцентира фармацевтът. 

В момента медикаментите за събаряне на температура при деца към този момент ги има в аптечната мрежа, уточни Грозданова. Хората се презапасяват, а не би трябвало да е по този начин, счита тя. 

Няколко дни, откакто от Здравното министерство оповестиха, че през декември са направени изключителни доставки на всеобщо прилагани при децата лекарства за дихателни инфекции - Вентолин и Пулмикорт, такива в складовете към този момент няма.

Фармацевтът означи, че аптеките са получили по 1-2 опаковки Вентолин и 4-5 опаковки Пулмикорт, което са оскъдни количества. В складовете в този момент отново няма наличия, акцентира тя.

" За 1-2 дни количествата се изчерпаха. Много е допустимо да се прави реекспорт с тях ", изрече мнението си Маргарита Грозданова. 

Според Боряна Ботева от Сдружението за развиване на българското опазване на здравето, неналичието на лекарства се дължи главно на реекспорт.

" Няма по какъв начин от години лекарства да липсват и да се оправдаваме с Ковид ", сподели тя и уточни, че получават сигнали и за изчезнали лекарства и за ревматоидни болести и диабет. 

Възможно е да има по-голямо ползване или презапасяване с медикаментите за респираторните болести, само че има лекарства, при които казусът е от години - той е явен, само че никой не желае да го реши, акцентира Ботева.
 
Грешна е ценовата политика като цяло при реимбурсирането на лекарства от страна на НЗОК, счита тя:

" Този проблем не могат да го решат пациентските организации. Трябва да има политическа воля да се реши този въпрос. Ние сигнализираме за това от години ", добави специалистът. 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР