Цели 42% от специалистите по IT и киберсигурност са получавали

...
Цели 42% от специалистите по IT и киберсигурност са получавали
Коментари Харесай

BitDefender: Всяка трета фирма крие кражби на данни

Цели 42% от експертите по IT и киберсигурност са получавали указания от шефовете си да крият информация за приключване на данни от компаниите, в които работят. Това демонстрира измежду над 400 специалисти от целия свят, като всеки от тях работи в компания с по над 1000 чиновници.

Шокиращото е, че цели 29,9% от респондентите признават, че са се подчинили и не са разгласявали информация за хакерската атака - въпреки кражбата на данни да излага на риск чиновници, клиенти и сътрудници и на доста места (като целия ЕС) да е наложително засегнатите да бъдат известени.
 Доклад: Щетите от хакерски атаки може да надвишават 30 милиарда $ до 2023 година
Доклад: Щетите от хакерски атаки може да надвишават 30 милиарда $ до 2023 година

Това считат от Acronis

Контекст : Кибератаките против бизнеса нанасят вреди за милиарди долари всяка година. В момента имаме " съвършената стихия " в областта на цифровата сигурност.

От една страна, геополитическото опълчване води до обстановки, в които държавно спонсорирани хакери удрят по основни предприятия на " врага ". От друга - икономическата обстановка се утежнява, огромни софтуерни компании освобождават чиновници и не възобновяват контракти с подизпълнители и това стимулира някои другояче способни IT експерти да минат " от другата страна ".
 Около 70% от фирмите банкрутират до 1 година, в случай че станат жертва на хакерска атака
Около 70% от фирмите банкрутират до 1 година, в случай че станат жертва на хакерска атака

Разговор с Ронан Маккъртин и Иван Дудин от международния водач в киберсигурността Acronis

На фона на всичко това, дигитализацията и автоматизацията към този момент прави на практика всички браншове мощно подвластни от компютърните и мрежовите системи. Това е една огромна и скъпа цел за всеки киберпрестъпник.

Детайли : 52% от запитаните признават, че от компанията им е изтичала информация вследствие на случай с киберсигурността - и то единствено през последните 12 месеца. В Съединени американски щати това се е случвало в 75% от фирмите, като междинната стойност на вредите е 4,35 млн. $. Именно оттатък Океана е и най-масово укриването на пробиви от страна на компрометираните организации.

В Европа обаче също към и над половината огромни компании, чиито чиновници са взели участие в изследването, са били обект на сполучливи хакерски атаки. На Стария континент обаче са малко IT експертите, които са се подчинявали на разпоредби да крият информация.

Враждебна среда : Според 72% от запитаните през последните месеци фишинг офанзивите стават все по-сложни.

Най-големи са терзанията от потребление на недостатъци в системите (вече известни или zero-day такива), само че също и компрометиране на веригата на поддръжка на софтуера, обществено инженерство или ransomware.
 Банка
Банка " ДСК " с санкция от 1 милиона лв. поради теч на персонални данни

Засегнати са близо 34 хиляди клиента

Къде е слабото звено : 95% от течовете на данни са в последна сметка резултат от човешка неточност, разясняват в отчета си от BitDefender. Затова и приканват за смяна на мисленето в фирмите, което към момента е на правилото: " Киберсигурността е проблем единствено на IT отдела ".
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР