Целенасочено наблюдение над прекарали COVID-19 пациенти, страдащи от болести на

...
Целенасочено наблюдение над прекарали COVID-19 пациенти, страдащи от болести на
Коментари Харесай

Клиниката по ендокринология следи пациенти, прекарали COVID-...

Целенасочено наблюдаване над прекарали COVID-19 пациенти, страдащи от заболявания на обмяната, приготвя Клиниката по ендокринология към УМБАЛ „ Свети Георги “ ЕАД-Пловдив. Предвижда се това да стане факт от есента, заяви началникът на лечебното звено проф. доктор Мария Орбецова. Със събраните данни ще се изготвя тактика против следствията от ковид при хората с заболявания на ендокринната система.

Това се постанова защото следствията от коронавирус занапред ще се обясняват. Според експертите вирусът взаимодейства с ендокринната система като би могъл да повреди жлезите непосредствено, водейки до инфектиране, или посредством образуване на антитела, които нападат съответните органи. Рискове за отключване на болести или утежняване на положението носи и приложението на глюкокортикостероиди, които са част от лекуването на инфекцията при някои пациенти.

За набирането на данни ще бъде направен специфичен въпросник с въвеждане на точни критерии и детайлна информация за време, тип и тежест на прекараната зараза. Клиничното наблюдаване ще се прави над приети в болница в клиниката пациенти със захарен диабет, затлъстяване, болести на щитовидната, надбъбречните и половите жлези, както и при нарушавания на хипоталамо-хипофизната ос. Ще бъдат взети под внимание и съпътстващите им болести.

В среща с медиите, която се организира през днешния ден, проф. Орбецова разяснява детайлно рисковете от увреждане на органите на ендокринната система в резултат на коронавирус инфекцията. Тя посочи, че диабетиците са измежду най-застрашените, защото високите равнища на кръвна захар улесняват навлизането на вируса в клетките и водят до по-тежко протичане. По нейни наблюдения всеки пети от пациентите в интензивните коронавирус отделения е диабетик. Затова съгласно експертите е доста значимо диабетът да се държи под надзор. Освен това проф. Орбецова поучава групата да се имунизира допустимо най-скоро.

Според проф. Орбецова прекарването на коронавирус би могло да докара и до новопоявил се диабет, който по нейни наблюдения протича по-тежко, а положението на болните при него изисква приложение на по-големи инсулинови дози. Затова поучава след преболедуване от коронавирус да се прави скрининг за въглехидратни нарушавания на всички прекарали инфекцията.

Вирусната зараза носи опасности и от утежняване на болестта и при страдащите от тироидид на хашимото. Среща се и така наречен пост-вирусен тироидид в резултат на коронавирус, отбелязва проф. Орбецова. Тя и екипът й диагностицират от ден на ден проблеми, свързани с отговора на организма на стрес. При тези положения тялото има потребност от по-голямо количество кортизол, който обаче надбъбречната жлеза не може да отдели. Също по този начин, коронавирус инфекцията би могла да повреди половите жлези и при двата пола, като мъжете са по-засегнати, изяснява проф. Орбецова.

За да се избегнат необратими увреждания във функционалностите на жлезите, тя поучава да се обръщаме към персоналните си лекари, в случай че след инфекцията с коронавирус почувстваме признаци на отмалялост, сърцетуптене, меланхолия или съмнения в кръвното. Лекото протичане на вируса не е застраховка от следващи пост-ковид затруднения, разяснява още проф. Орбецова. По време на осведомителната среща тя загатна за цели фамилии, които са изкарали коронавирус с леки признаци като хрема, само че след време са развили патология на щитовидната жлеза.

Затова съгласно експертите в Клиниката по ендокринология на УМБАЛ „ Св. Георги “ най-хубавият метод да се избегнат сходни проблеми е имунизацията против коронавирус. За преболедувалите от вируса доктор Орбецова поучава да се следи титърът на антителата и да се сложи имунизация, когато равнищата на отбрана спаднат.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР