Царската чакалня на жп гарата в Пловдив е затворена за

...
Царската чакалня на жп гарата в Пловдив е затворена за
Коментари Харесай

Защо Централна гара Пловдив стана и автогара?

Царската чакалня на жп гарата в Пловдив е затворена за гости, само че е реставрирана. Високите тавани, достоверният витраж и огледалото припомнят за славното минало на железницата. Централната гара на Пловдив е последното дело на " Източните железници " в България. Концесионната компания, която строи и ръководи османските жп линии в Европа, оставя плана на италианския проектант Мариано Пернигони в завещание на БДЖ, откакто губи собствеността си при оповестяването на независимостта през 1908 година

Сто години по-късно гарата още веднъж е на концесия. Но не на жп компания, а на автобусна такава. Целта е да бъде реставрирана, защото е културно-исторически монумент. Неин концесионер е известният огромен автобусен транспортьор Миролюб Столарски в тандем с компания, обвързвана с шефа на пътната организация Светослав Глосов. 

Диваните и креслата - имитация на остарели мебели, както и таблата в гарата, приканващи да си закупите билет за някой от рейсовете на " Карат-С ", връщат в трагичното настояще на железницата. В него БДЖ от дълго време не е знак на самостоятелност или мотив за горделивост, а надпреварата с рейсовете е изгубено. 

За това обаче съществена роля играе страната. Тя да вземем за пример измисля и оформя концесията на една жп гара, с цел да може да я вземе автобусна компания. Заедно с това дава всичко нужно, с цел да може този концесионер да развие бизнеса си и да извърши концесията със наличие. Така през май транспортният министър Ивайло Московски разгласи реконструкцията за " добър образец за публично-частно партньорство ". Само за три години, уточни министърът, концесионерът е вложил 7 млн. лева от общо декларираните 11.2 млн. лева Той пропусна да означи, че над половината от тези пари не са вложени в гарата. Част от тях са за новата автогара, която е в самата гара, част са за съвсем готовия хотел на Столарски, а отляво теренът се разчиства и там би трябвало да бъде издигната многофункционалната постройка на концесионера със зала за събития за 1000 души.

Междувременно автобусният бизнес на " Карат-С " е запълнен със наличие с общителната поддръжка на Столична община, която единствено преди няколко месеца подписва контракт за реализатор на транспортите сред София и Пловдив.

Състезание с един автобус

Процедурата по намирането на концесионер на жп гара Пловдив беше финализирана през 2013 година Процедурата се организира по време на първото ръководство на Бойко Борисов. Тя беше следващата в оня интервал на ръководството на ГЕРБ, която се организира единствено с един претендент.

Търсеше се вложител, който да поеме частичното строителство и последващите поддръжка и ръководство на постройката през идващите 35 години. Срокът за намиране на нов собственик на обекта беше продължен един път заради неналичието на искащи. Слабият интерес не беше изненада поради условията към претендентите - оборот от най-малко 90 млн. лева общо за последните три години и балансова стойност на активите от 30 млн. лева Допълнителни условия бяха опитът в транспорта на пасажери най-малко за три години и строителна активност.

Като претендент се появи обединяването " Железопътна гара Пловдив ", в което 95% присъединяване има автобусната компания " Карат-С " на Миролюб Столарски. Другият участник е строителната " Биад - С ", със притежател по това време и сегашен началник на пътната организация Светослав Глосов. Глосов след това трансферира сдружението на децата си. Концесията е утвърдена на последното съвещание на първия кабинет на Борисов, който по това време към този момент е в оставка.

Договорът обаче влиза в действие едвам през март 2015 година поради обжалване от страна на предходния собственик на подлеза под гарата, пловдивският предприемач Тодор Бурджиев.

Причината " Карат-С " да отговори на условията на поръчката към 2013 година, беше Столична община. Благодарение на спорните контракти за обслужване на част от автобусните линии на софийския градски превоз, компанията покри условията за транспорт. Тези контракти бяха подписани по време на ръководството на кмета Бойко Борисов и станаха мотив за редица кавги, компрометиращи аудио записи и оставки в общината.

Пак с помощта на София, " Карат-С " дава отговор и на условията за оборот. В една от обхванатите години - 2010 година, общият размер на приходите е малко над 40 млн. лева, като съществена част от тях - 32.6 млн. лева, са по контракта с общината и доста по-малка част от транспортите по междуградските линии, отвън страната и инцидентните транспорти.

Хотелът, молът и козирката 

За жп гарата в Пловдив претендентът е предложил да влага най-малко 11.2 млн. лева, като от тях 9.8 млн. лева би трябвало да се вложат през първите 4 години. " Вече сме надхвърлили инвестицията ", изяснява Стоян Димитров, шеф на " Железопътна гара Пловдив ", в царската чакалня. Той твърди, че единствено реставрацията на гарата, която е изцяло приключена, е погълнала 4 млн. лева

Данните на министерство на превоза са малко по-различни. Според отговор от ведомството, към края на третата отчетна година на концесията, т.е. март 2018 година, концесионерът е вложил 8.5 млн. лева, като от тях единствено 2.9 млн. лева са в приемната постройка на жп гарата.

Другите пари са вложени в тези елементи от концесията, които съставляват същинската стойност за концесионера. Две от тях са огромни имоти в необятния център, на които ще има хотел и търговско-жилищна постройка. Според Димитров в новия тризвезден хотел, който се приключва до гарата, на мястото на предходното колетно и митническо бюро, са вложени над 2.5 млн. лева. Хотелът е със 111 стаи и ще е извънредно издирван в град, който изпитва мощен дефицит на кревати и му следва да е европейска столица на културата. Той е от така наречен гаров вид с по-маломерни стаи и се явява втори за Столарски, който е притежател и на хотел " Двореца " във Велинград.

От лявата страна на към този момент изравнен имот, където е някогашната транспортна болница, ще бъде издигната многофункционална постройка, като подробният организационен проект дава " 5-6 етажа ", както прецизира Димитров, с офиси, комерсиална част и голяма зала за събития за 1000 души. Това също ще е положително попадение - поради некадърното ръководство на Пловдивския панаир от Георги Гергов вторият град изпитва дефицит на качествени места за събития.

Тази постройка ще бъде издигната, когато Национална компания " Железопътна инфраструктура " построи тунела, който ще минава под гарата, с цел да прекарва трафика от едната до другата страна на коловозите. Този тунел занапред ще бъде плануван.

Заедно с тези бизнеси концесионерът е получил и подлеза под гарата, който свързва коловозите. Там има магазини, от които се получава наем. Другите съществени наематели се намират в жп гарата: БДЖ, които продават билетите си там, и две товарни жп компании DB Schenker и Rail Cargo.

Бъдещи автобусни планове 

Но едно от най-ценните неща, които " Карат-С " са получили, е място за автогара в центъра на града. Още при даването на концесията община Пловдив отбелязва, че от двете страни на жп гарата има автогари - подлезът под коловозите в действителност води в автогара " Родопи ", която се ръководи от конкурентното " Хеброс бус " и която обслужва довеждащия превоз до множеството обитаеми места в близките общини.

Сега на паркинга пред историческото здание на Централна гара се е появила козирка и структури, които съставляват новата автогара на " Карат-С ". Тя разполага с 8 бранша за заминаващи и с 3 за идващи. Инвестицията е 300 хиляди лева, споделя Димитров. Причината да е излязла толкоз на ниска цена е елементарна: тя употребява постройката на жп гарата. Вътре в гарата са завършени автобусни каси и са окачени написания на рейсовете на компанията. Благодарение на тази постройка концесионерът покрива изискванията, на които би трябвало да дава отговор - чакални, тоалетни, стаи за майки и така нататък

" Идеята е автогарата и жп гарата да се съвместят в едно здание. Ние имаме безусловно всички разрешителни. Безсмислено е, в случай че има 30 условия за гара, да вършим чудеса от смелост и да вършим същото още един път ", споделя Стоян Димитров. Отхвърля обвиняванията, че конкурират влаковете, както и това, че са нарушили образа на постройката. Дърветата начело закриват 10 пъти повече от козирката, споделя той. 

София е помогнала на обичаната си автобусна компания и тук. На гарата сега стопират единствено рейсовете на Столарски, които обслужват линията София - Пловдив, извоювана неотдавна в противоречив търг на столична община. По два пъти дневно има и интернационалните рейсове на " Карат-С " сред Варна и Дортмунд. Конкурентът му от " Хеброс бус " Веселин Дошков показва, че столична община от години " помпа " компанията на Столарски " непозволено и в режим на брутална неправомерност ".

Амбицията на концесионера е да се обособят като интернационална автогара. Сега интернационалните рейсове стопират или на хотел " Тримонциум ", или на автогара " Юг ", която е насреща. Димитров споделя, че ще се опитат да се договорят с фирмите и по-късно да изискат от общината да промени мястото, на което стопират рейсовете. 

Всъщност огромният проблем с концесията е, че няма по какъв начин да се разбере какво е бизнес предлагането и концепциите на концесионера, с които кандидатства. Пред  " Капитал " да вземем за пример шефът на компанията уточни, че се е стигнало до увеличение на параметрите на хотела, а бъдещата постройка ще е " няколко пъти " по-голяма. Преди време, когато изиска повреждане на концесията, някогашният транспортен министър Петър Мутафчиев цитира заложено в контракта условие за " свежи вложения, въвеждане на нови технологии и ноу-хау в ръководството на гарата ".

От влизането на контракта в действие страната е получила общо заплащания в размер на 1.1 млн. лева без Данък добавена стойност. Според концесионния контракт концесионерът е платил еднократно 145 хиляди лева без Данък добавена стойност, задължил се е да заплаща закрепена годишна концесионна такса от 412 хиляди лева и плаваща в размер на 16% от приходите, надхвърлящи 1.8 млн. лева Приходите от всички действия би трябвало да отиват в дружеството-концесионер, твърди Стоян Димитров, шеф на " Железопътна гара - Пловдив ". Според доклада му за предходната година тези доходи са 339 хиляди лева. Това, което ще получи НКЖИ след приключването на концесията през 2050 година, е гара, автогара, постройка с офиси и зала за събития и хотел.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР