Църквата почита днес тържественото връщане на светите мощи св. Йоан

...
Църквата почита днес тържественото връщане на светите мощи св. Йоан
Коментари Харесай

Босфорът почернял от посрещачи при връщането на мощите на св. Йоан Златоуст в Цариград |

Църквата уважава през днешния ден тържественото връщане на светите мощи св. Йоан Златоуст през 438 година от Комана в Цариград и полагането им в църквата " Св. Апостоли ". Там била заровена и причинителката на неговите премеждия, императрица Евдоксия, брачна половинка на император Аркадий.

Босфорът почернял от лодките на посрещачите, както било и при връщането на светителя от първото изгнание. Синът и дъщерята на Аркадий и Евдоксия – Теодосий ІІ и сестра му Пулхерия, се молели пред гробницата на св. Йоан Златоуст за опрощаването на техните родители.

През време на Латинската империя светите му мощи били отнесени в Рим и в този момент почиват в катедралата " Св. Петър ".

Св. Йоан Златоуст бил свещеник на Константинопол шест и половина години, а в изгнание - три години и три месеца. Той предал Богу дух в 407 година на към 60-годишна възраст. Заради празника Кръстовъздвижение (14 септември) Църквата уважава паметта му не в деня на гибелта му 14 септември, а на 13 ноември.

Паметта му се празнува и на 30 януари (ден на Светите Три Светители), дружно със Св. Василий Велики и Св. Григорий Богослов (Назиански).
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР