Църква в Германия проведе първата от няколко исторически литургии в

...
Църква в Германия проведе първата от няколко исторически литургии в
Коментари Харесай

Напук на Ватикана: Църква в Германия благославя еднополови двойки

Църква в Германия организира първата от няколко исторически литургии в цялата страна за благославяне на хомосексуални двойки през идната седмица, в нарушаване на указ на Ватикана, който обяснява, че сходни благословии са неразрешени в католическата черква, осведоми ДПА.

" Небесата се отвориха ", сподели мюнхенският духовник Волфганг Роте , очевидно разчувствуван след благословии пред олтар, декориран с присъщото за хомосексуалните знаме с цветовете на дъгата в храма " Св. Бенедикт ".

Църквата в южния немски град организира една от четирите планувани литургии в най-вече католическата провинция Бавария. Останалите три ще се проведат в град Вюрцбург.

" Не беше елементарно да намерим черква ", сподели Ренате Шпаниг, говорителка на самодейността за промени " Мария 2.0 ", която е съорганизатор на службата.

" Мария 2.0 " е самодейност за промяна на локално равнище, която с изключение на всичко друго пропагандира за по-големи функции на дамите в католическата черква.

Днес - седмица преди Международния ден против хомофобията - църковните служби в цяла Германия от Аахен до Зорнхайм, както и в огромните градове като Франкфурт, Кьолн и Берлин, ще насочат благословии за еднополовите двойки под мотото #liebegewinnt (от немски - " любовта печели " ).

Буркхард Хос, капелан на католическата общественост на университетите във Вюрцбург, е почнал да събира подписи от хората в църквата малко откакто през март Конгрегацията за доктрината на вярата на Ватикана разгласява декларация, че католическата черква няма пълномощията да благославя хомосексуални двойки.

С подписването, почти 2 600 подписали се обявиха, че са подготвени да продължат да благославят еднополови двойки.

Католически свещеници в Германия показаха недоволството си от възбраната на Ватикана и настояха, че желаят да благословят всички влюбени двойки, без значение дали са гей или хетеросексуални. Миряни членове на църквата също показаха своето опълчване на позицията на Ватикана.

Президентът на Германската католическа епископска конференция Георг Бетцинг разкритикува акцията , като съобщи, че това не е " път напред ".

" Благословиите имат свое лично богословско достолепие и пастирско значение. Те не са подобаващи като принадлежности за църковни политически прояви или протестни дейности ", сподели той.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР