Църква…Нещо здраво… Има покрив, казва се “Свети Георги”...Ротондата, най-старата църква

...
Църква…Нещо здраво… Има покрив, казва се “Свети Георги”...Ротондата, най-старата църква
Коментари Харесай

Моята София: Хора в неравностойно положение създават интерактивен пътеводител на столицата

Църква…Нещо здраво… Има покрив, споделя се “Свети Георги”...
Ротондата, най-старата черква в София... Така я виждат и приказват за нея към този момент и хора в затруднено и неравностойно състояние, които имаха опцията да я посетят за първи път.



Инициативата е първа по рода си и цели да покаже определени забележителности на София през погледа на онази група от хора, която постоянно остава по периферията.



Своите визии участниците ще показват, употребявайки разнообразни креативен форми като изразно средство – описа, пластика, фотография, рисунка и прочие Събитието е част от плана “Моята София” на фондация “Ела и ти” и се осъществя с поддръжката на Столична община.

Ето по какъв начин не/обикновените посетители видяха Ротондата...

“Това е най-старата постройка на София, има покрив, споделя се “Свети Георги ". Запазена...”, първи показа усещанията си Ники.

А приказливата Деси добави: “Църква, огромна, с всякакви неща и икони. Самите икони са красиви. Хареса ми бялата икона с обкова на Света Богородица и младенеца. Най-много ми хареса, че е гушнала бебето си. Харесаха ми също и статуетките в аквариума”.



Според Деси по-добре е хората да посетят църквата със фамилиите си, когато има празници.



След като посетиха храма и се срещнаха с неговата история, участниците пресъздадоха своите усещания на лист хартия благодарение на арт работилницата на Вяра Границка, която е началник на център “Благовещение” към “Каритас София”.



Предвидени са визити на още три забележителности по плана “Моята София”.

Следват Паметника на Васил Левски, Астрономическата обсерватория в Борисовата градина и Централната софийска баня. Избраните места са емблематични за столицата и са с национално значение. Финалният стадий на плана е основаването на интерактивен справочник на град София от хора с увреждания. Това е един друг метод за привличане на аудитория, с по-различна и изобретателна идея за обогатяване на културния живот.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР