Църковните пости изискват пълно въздържание от месо и животински продукти.

...
Църковните пости изискват пълно въздържание от месо и животински продукти.
Коментари Харесай

Съвети за здравословен пост, който не вреди на здравето

Църковните пости изискват цялостно самоограничение от месо и скотски артикули. Но концепцията е филтриране освен на тялото, само че и на душата. Затова е добре по време на пост да се въздържате още от всемирски събития, от полова интензивност и като цяло да се придържате към покорност.

Всички останали типове пости в другите религии и философии имат същия смисъл – духовно и телесно филтриране.

Но допустимо ли е по време на пост храната, която поемаме, да не ни носи предстоящите изгоди и в противен случай – да ни навреди? Изобщо, режимът, който съблюдаваме, да се окаже мощно вреден?

Да, изцяло допустимо е. Затова спазвайте изброените долу препоръки за потребен пост, с цел да излезете по-здрави и в действителност пречистени от поста, който спазвате.

Не прекалявайте с бялото брашно

 Здравословен пост

Продуктите от бяло брашно не са потребни по принцип. Поради ограничаването в храненето по време на пост, което не изключва пшеничени артикули, доста хора прекаляват с тестените произведения. Ограничете се в това отношение – по-добре избирайте пълнозърнести артикули, които са доста по-полезни. Или такива, направени от заместители на пшениченото брашно – спелта, оризово брашно, от елда и така нататък

Забравете за бялата захар

Друг риск за постещите е прекаляването със сладкиши, съдържащи рафинирана захар. Тя в действителност е един от най-вредните артикули в актуалния свят. Постите също значат да ограничите задоволяването на капризите си. А гладът за бяла захар е същински каприз. Всъщност, в случай че имате потребност от нещо сладко, може да хапвате мед, плодове или здравословни сладкиши, направени с кафява захар, подсладители.

Увеличете зеленолистните зеленчуци

 Храни при пост

Ограниченията при поста водят до натрупването на някои дефицити в питателните субстанции. Най-честият дефицит, с който рискуваме да се сдобием, е недостиг на желязо, витамини от групата В, калций и магнезий. Зеленолистните зеленчуци обаче могат да набират положително количество желязо, витамин В, витамин К, С и други, както и минерали. Спанакът, копривата, марулята, лападът, киселецът, левурда са превъзходен избор на зеленини за консумация. Хапвайте още зеле, брюкселско зеле и броколи.

Бобови храни и варива

Добре е менюто ви да изобилства от бобови храни, в случай че нямате някаква нетърпимост към тях или болести, за които са противопоказни. Фасул, леща, грах, соя, нахут, фъстъци – всички са доста вкусни и потребни. По наличие на протеини бобовите храни се приближават най-вече до месото, по тази причина по време на пост са превъзходен негов сурогат. Съдържат още витамини от В групата, имат високо наличие на фибри и голям брой минерали. Имат невисок гликемичен показател, малко калории и не съдържат глутен.

Вижте още вкусни оферти за постна яхния. Ако сте почитатели на сладкото и не можете без него, разновидностите за постни сладкиши са доста и има по нещо за всеки усет.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР