Цариците на мравките ядат собствените си бебета! Но има защо!

...
Цариците на мравките ядат собствените си бебета! Но има защо!
Коментари Харесай

„Родствен канибализъм“ – цариците на мравките ядат собствените си бебета! Има защо!

Цариците на мравките ядат личните си бебета! Но има за какво! Изяждането на дребните членове на фамилията е ексцентричен метод за цариците на мравките да предпазят младите си колонии от заразяване със смъртоносни гъбички.

Когато цариците на черните култивиран мравки виждат, че дребните им са заболели, те ги изяждат, преди заболяването да се популяризира в останалата част от мравуняка.

Царицата човекоядец може и да не завоюва премията „ Майка на годината “, само че тази тактика може да бъде ефикасен метод за отбрана на нейното царство, демонстрират проучвания. Откритията дават визия за еволюцията на „ родствения канибализъм “ – практиката родителя да употребява потомството си.

Мравките и други обществени инсекти, живеещи в колонии, могат да попречат на разпространяването на заболявания, като служащите се самоизолират, когато са заболели, или като отстраняват инфектираните си събратя.

Тези отговорности за „ обществен имунитет “ са добре познати, пишат Флин Бизел и Кристофър Пул от Оксфордския университет.

 

 

За да схванат това, учените събират новоизлюпени майки на черни култивиран мравки (Lasius niger) и ги придвижват в лаборатория. След като мравките почнали да снасят яйца и да основават млади колонии, откривателите лишили ларвите от цариците и изложили някои от тях на спори на смъртоносната гъба Metarhizium, която заразява мравуняците на дивите мравки. След като тези ларви са имали време да развият инфекции, които биха станали смъртоносни, само че към момента не са били заразни, екипът е върнал всички ларви на майка им.

Майките изяли 92 % от болните си дребни, само че единствено 6 % от незаразените ларви. Което демонстрира, че те могат да открият инфекцията и да се намесят.

Неуспехът да се улови инфекцията може да има пагубни последствия. Когато екипът изложил пчелните фамилии на мощно инфектирани трупове на ларви, покълнали от споропродуциращи гъбички, всички починали. И единствено 20 % от майките оживели, даже откакто напръскали труповете с киселинна антимикробна отрова.
Въпреки тези опасности майките, които се хранели със инфектирани ларви, не потърпевши. Изследователите допускат, че цариците може би гълтам личната си антимикробна отрова, с цел да създадат червата си враждебни към гъбичните спори. Те основават това умозаключение на предходни наблюдения на мравки-работнички, които гълтам отрова, и на наблюденията на екипа на царици, които обгрижват отворите на отровните си жлези.

„ Ако царицата се болести и почине, колонията умира “, споделя Себастиан Стокмайер от Университета на Тенеси, Ноксвил, „ защото тя е единственият репродуктивен субект. Така че е разумно една еволюирала тактика за справяне с заболяванията да подчертава върху оцеляването на царицата “.

Изяждането на болните бебета носи и други изгоди.

Изследователите откриват, че цариците, които са изяли болните си дребни, са снесли 55 % повече яйца от тези, които не са го създали.

Това допуска, че са рециклирали тези калорични запаси. Това преимущество, както и премахването на риска от заболяване, може да илюстрира метода, по който родствения канибализъм може да еволюира при някои типове, настояват откривателите.

Жоел Мьоние от Университета в Тур, Франция, се пита дали потомството, излюпено след изяждането на по-големите им братя и сестри, има имунна система, която по-добре защищава от гъбична зараза. Ако това е по този начин, доказването на това би могло да разкрие „ двойни изгоди “ от родствения канибализъм както за майката, по този начин и за потомството.

Източник – New Scientist/Превод:SafeNews

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР