Цар Соломон е третият еврейски цар, син на цар Давид.

...
Цар Соломон е третият еврейски цар, син на цар Давид.
Коментари Харесай

Притчи и мъдрости за цар Соломон

Цар Соломон е третият еврейски цар, наследник на цар Давид. Блясъкът на неговото господство е останал в историята като интервалът на най-силния подем на еврейското господство и въздействие.

Цар Соломон царувал по този начин, че положителното постоянно побеждавало злото. Според легендата той разбирал езика на животните, а демоните от долните светове му носели скъпоценни камъни.

Всяка от хилядите му дами всеки ден приготвяла ястия с вярата, че тъкмо при нея ще се отбие да похапне цар Соломон.

Една от притчите за цар Соломон споделя, по какъв начин той бил компрометиран от дребна мравка. Той вдигнал мравката от земята, поставил я върху ръката си и я попитал има ли на света по-велик от цар Соломон.

Мравката дала отговор, че тя е по-велика, другояче земният цар нямаше да я подвига над земята. Соломон попитал мравката знае ли тя кой е той, а тя дала отговор: „ Знам, че си сътворен от незабележим зародиш и по тази причина не би трябвало да се възнасяш нависоко ”.

Цар Соломон имал престол, пред който били сложени дванадесет златни лъва и дванадесет златни орела. Специален механизъм повдигал лапите на животните, когато Соломон стъпвал върху стъпалата, с цел да може да се подпира върху тях.

Една от притчите за цар Соломон споделя по какъв начин придворният му влъхва му подарил пръстен с надпис „ Всичко отминава ”. „ Когато си доста трагичен, доста ядосан или доста благополучен, погледни надписа и той ще те отрезви ”, обяснил мъдрецът.

Един ден Соломон се ядосал за нещо, и свалил пръстена, с цел да го хвърли надалеч, само че тогава видял от вътрешната му страна надпис: „ И това ще отмине ”.

Сред известните притчи за цар Соломон са тези, в които той проявявал своята мъдрост, когато взимал вярното решение при правосъдни разногласия.

Две разярени дами били доведени в съда, тъй като и двете твърдяли, че млад мъж е брачният партньор на щерка им. Царят споделил: „ Убийте го! ” и едната споделила, че не желае почтена кръв, а другата се съгласила да го убият. „ Този млад мъж е шурей на втората жена, тя е неговата тъща ”, отсъдил Соломон.

Две дами спяли дружно в една стая и едната затиснала, без да желае, своето дете, по този начин, че то се задушило. Тя сграбчила непознатото и по този начин се стигнало до съд.

Цар Соломон споделил: „ Разрежете детето на две и дайте по една половина на всяка жена ”. Тогава едната се разплакала и споделила, че не желае детето. „ Тази е майката на детето ”, отсъдил умно Соломон.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР