Цанко Цанков, който на 9-и септември т.г. записа нова страница

...
Цанко Цанков, който на 9-и септември т.г. записа нова страница
Коментари Харесай

Цанко Цанков след Гибралтар: Непредвидимите условия и отлагането на старта ме притесняваха най-много

Цанко Цанков, който на 9-и септември т.г. записа нова страница в историята на плуването в открити води, през днешния ден описа пред кореспонденти в пресклуб “България “ претърпяното тестване и множеството инциденти при присъединяване си в маратона на Гибралтарския пролив, свързващ Европа и Африка. Бургазлията надви над всичките си 23-ма противници като измина за 3 ч, 56 мин. и 3 сек. дистанцията от 16 километра и 750 м от Тарифа, Испания до Пунта Сиерес, Мароко. Цанко е първият ни съотечественик, преодолял едно от 7-те най-трудни трасета за плуване в света.

“Не ни позволиха да плуваме по най-кратката линия поради неприятното време.  Така дистанцията се удължи с 12 минути. Силен източен вятър с доста мощно течение беше повода за прекъсването на маратона на 6-и септември “, стартира Ц. Цанков.
6  Цанко Цанков споделя за подвика на Гибралтар
“Бяхме изместени с 4 км на изток и уредниците ни увериха, че рискът е доста огромен и няма по какъв начин да стигнем до африканския бряг.  На Гибралтар изискванията са непредвидими “, акцентира първенецът.  Затова уредниците непрекъснато наблюдават изискванията на 13 координатни точки по маршрута и преценят дали има опция да се плува. „ Разпределих силите си по най-хубавия метод, задържах  формата си, само че с отлагането на старта тя стартира да пада “, разясни той.

При старта температурата на водата е 14 градуса, след това последователно се покачва, още веднъж понижава и стартира периодично повтаряне на ледена и по-топла вода. Всички тези внезапни промени въздействат негативно върху човешкото тяло.  Другият сериозен риск е непрекъснатата мъгла, която се образува над водата на Гибралтар и тя е толкоз гъста, че даже ръката си на 40 см не можеш да видиш, описа първенецът Цанко Цанков.  От 24-мата участници в маратона трима не приключиха надпреварата, стана ясно на конференцията. На Гибралтар има най-вече удавили се в света,  показа още първият българин, преплувал сред Европа и Африка.  Именно заради всички изброени аргументи е безусловно неразрешено да се плува в протока без нужната подготовка и наложително наблюдаване и надзор от страна на Международната федерация по плуване в открити води и плувната Асоциация на Гибралтар.
6  Цанко Цанков споделя за подвика на Гибралтар
Освен сложните климатични условия, които публично ги дефинират като непредвидими, Цанко е претърпял и други терзания.  Съобщението за аварирал транспортен съд с огромен нефтен разлив преди старта е една  от паниките му. След това излиза наяве, че разливът е много надалеч от трасето.

Другият стрес е обвързван със гибелта на английската кралица Елизабет II на 8-ми септември вечерта. Част от трасето на Гибралтар е в английски териториални води и това провокира опасенията на Цанко за наново отсрочване на старта.  Същата вечер няма информация дали на идващия ден ще бъде даден старт на маратона.  Това излиза наяве на идната заран и то  един час преди началото.

“Възможностите ми разрешават да нападам и върха на Гибралтарския пролив “, съобщи желанието си Цанко Цанков. Той ще съобщи опита си не в първия удобен прозорец, който е в края на ноември и първите дни на декември, а през март-април следващата година, когато също има късмет да реализира своята цел. Тогава самостоятелно ще прекосява протока. „ Имах цялостен подготвителен цикъл тази година и няма по какъв начин да съм във върхова форма идващите 2 месеца “, изясни Ц. Цанков за какво счита, че е реалистично още веднъж да преплува Гибралтар напролет. Сега ще се отдаде на клуба в Бургас, в който работи с над 100 деца.

Бургазлията благодари особено на спонсорите и на българите в Испания за огромната поддръжка, която са му оказали. Не бяха спестени и думите на признателност към медиите, които разпространяват завоеванието на надарения ни съотечественик.

Снимки: Владимир Иванов
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР