Цън Цон е роден в Чънду в Китай през 1988

...
Цън Цон е роден в Чънду в Китай през 1988
Коментари Харесай

Цън Цон: Няма болен мозък в Китай, който би рискувал съюз с Русия срещу Запада

Цън Цон е роден в Чънду в Китай през 1988 година На 4-годишна възраст идва в България. Изучава " Политически науки " в Нов български университет, фирмите му в България се занимават със земеделие и експорт на вино и розово масло. Председател е на Съвета за стопански и дипломатически връзки. Представяме ви негов коментар от странцата му във фейсбук по отношение на руско-китайските връзки и за какво съгласно него Китай не би рискувал съюз с Русия против Запада: 

Виждам, че доста хора се надяват на руско-китайска коалиция против Запада, само че малко ще ви отчайвам.

Първо, двустранният търговски продан сред Китай и Русия се прави най-вече посредством системата SWIFT. Русия си имат SPFS, посредством която се търгува в рубли, а Китай си имат CIPS, посредством която се търгува в юани.

Обаче:

– 17% от двустранната търговия се правят в юани, останалото са в други валути, най-вече – долари;

– има единствено една китайска банка в съветската система SPFS и единствено 24 съветски банки в китайската система CIPS;

– 300 съветски банки употребяват SWIFT;

– 11 000 финансови институции употребяват SWIFT, а 75 употребяват CIPS.

Тук мисля, че е ясна картината.

Второ, Русия се подрежда на 12-о място измежду комерсиалните сътрудник на Китай. Преди нея са Съединени американски щати, Европейски Съюз, Япония, Ю. Корея, Тайван, Австралия, Малайзия, Бразилия, Индия и други Годишният търговски продан сред Китай и Съединени американски щати е към 580 милиарда $. С Европейски Съюз е почти същият. С Япония е 300 милиарда, Ю. Корея – 280 милиарда, Тайван – 200 милиарда С Русия е 90 милиарда

И тук е ясна картината.

Сега, мъчно ми е да си показва кой болен мозък отпред на Китай би влошил всичките гореизброени търговски партньорства, с цел да работи само с Русия, тъй като си показва някаква химера, в която двете страни са си самодостатъчни. Русия е с население 150 млн. души и 1.5 трлн. $ Брутният вътрешен продукт. Ръководството й може да се гаври единствено с страни, които са по-слаби от нея. Ще откъсне парче от Афганистан, ще скочи на Грузия, ще нападне Украйна, ще назова част от хората в България " подлоги “ и все неща от този жанр. Толкоз ѝ е потенциалът. Нищо ново, нищо изобретателно, нищо прелестно, нищо, с което на следващия ден можеш да се похвалиш и да е гордееш. Само смучене на свои и непознати запаси, основаване на врагове и разширение на териториалните си граници.

Единствената неточност на Петков в изявлението, че Русия е бензиностанция и ракети, е, че го сподели пред камери. Същото са ми го казвали десетки китайци толкоз пъти през годините, че се чудя дали не се познават и с Петков и той да го е чул от тях.

Така че разбирам благосклонностите на хората към Русия, само че днешната Русия от дълго време не е Руската империя от 19-и век. Един човек би трябвало да основава. Една компания би трябвало да основава. Една страна би трябвало да основава. Ама не врагове, а другари и артикули с висока добавена стойност. Не може постоянно да разчиташ само на дадените ти от бог естествени запаси, тъй като в един миг те просто ще свършват.

И до момента в който още се чудим коя страна твърдо да подкрепим, даже Швейцария, Финландия и Швеция към този момент ясно показаха своите позиции. Швейцария, която е обичайно неутрална, се включи в глобите. Украйна прати молбата си за участие в Европейски Съюз, Грузия го направи, Молдова го направи. Финландия мъдри върху референдум за включване в НАТО, шведите дори май са си го и решили. Дори двете най-големи китайски банки, ICBC и Bank of China, обявиха, че няма да издават повече банкови гаранции за покупки на първични материали и първоначални артикули от Русия.

Така че цаката е да застанеш на вярната страна. Много хора приканват и за индиферентност. Неутрален не можеш да бъдеш, тъй като просто не можеш да си го позволиш. Ако всички страни си държаха парите при теб, както в Швейцария, да – може и да мине номерът. В противоположен случай, най-после, когато всичко завърши, ще се окажеш непознат измежду свои и собствен измежду непознати.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР