Цъфналите по това време на годината рози са не само

...
Цъфналите по това време на годината рози са не само
Коментари Харесай

Розата като лечебно средство

Цъфналите по това време на годината рози са освен приятност за очите и обонянието, само че и лечебно средство, употребявано в обичайна българска медицина.

Легендарното розово масло има прекомерно висока цена, с цел да го имаме подръка в домашната си аптечка, само че можем без финансови ограничавания да използваме суровината, от която се извлича – цветните листенца. Те имат успокояващо, антисептично, заздравяващо, противовъзпалително и общоукрепващо деяние.

Ето и няколко предписания, по какъв начин да ги употребявате:

Настройка: 3 с. л. свежи розови листа се заливат с 2 ч.ч кипяща вода и се запарват под похлупак за 2 ч. След това настройката се прецежда и се употребява за жабурене и пиянство в границите на един ден при възпаления в устната празнина или горните дихателни пътища.

Мехлем: В тази рецепта розовите листенца би трябвало да са изсушени, а употребяваното масло да се втвърдява на стайна температура, да вземем за пример кокосово или краве. Вземете 1 гр. натрошен цвят и го загрейте на водна баня за 5-10 минути в 100 гр. лой. Дръпнете съда от котлона и го оставете да престои една нощ. На сутринта още веднъж загрейте леко мехлема, едвам го прецедите през марля и да го изсипете в чисто, подсушено бурканче. Използвайте го за лекуване на циреи, ранички и изгорено.

Лапа от бяла роза (Rosa alba): Смелете свежи листа на каша и ги сложете върху двоен пласт марля или тъничък тензух. С тази лапа налагайте труднозарастващи и загнояващи рани, некрозирала тъкан и упорити екземи.

Маслен извлек: Сложете две шепи розови листенца в буркан с винтова капачка и налейте нерафинирано растително масло, до момента в който покрие напълно светове. Затворете буркана и го оставете 2 седмици на слънце, до момента в който мазнината извлече изцяло аромата и лечебните съставки на розата, по-късно го прецедете. Готовият извлек използвайте за облекчение на респираторни алергии – бронхиална астма, сенна хрема и обриви с друг генезис като намазвате ноздрите или засегнатата кожа.

Розов мед: Притежава съвсем магическа целебна мощ. Използва се като общоукрепващо, тонизиращо и възстановяващо средство при хронични възпаления на белите дробове (хронична пневмония, туберколоза). Приготвя се от 80 гр. свежи розови листа, които за 15 мин. се варят на слаб огън в 100 мл. вода. Отварата се оставя да престои едно денонощие, след което се прибавя 100 гр. мед. Сместта се бърка, до момента в който стане еднородна. Взема се по 1-2 ч.л. 3 пъти на ден. Освен лечебният резултат, този рoозов мед има прелестен мирис и несравним усет.
Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР