Трябват месеци на тестване, преди да има ефективна ваксина срещу

...
Трябват месеци на тестване, преди да има ефективна ваксина срещу
Коментари Харесай

Кризисният щаб обяснява: Как върви с ваксината срещу коронавируса и какво е положението с тестовете

Трябват месеци на тестване, преди да има ефикасна ваксина против ковид – с цел да се видят страничните резултати. Хубавото на COVID-19 е, че не мутира доста бързо и имунизацията евентуално ще има дългогодишен резултат. Това съобщи професор Тодор Кантарджиев, шеф на Националния център по заразни и паразитни заболявания.
Кантарджиев съобщи, че COVID-19 мутира по следния метод – първо, предава се по-лесно и второ, вирусът става по-малко гибелен. „ Вирусът се развива и прави всичко допустимо да се приспособява ”, сподели специалистът.
Що се отнася до съществуването на вирус по неживи организми, там той не се развъжда, а „ претърпява ”. Вирусът обича по-ниска температура и влага, посочи Кантарджиев. Затова е значимо маските да се сменят, в случай че са за многократна приложимост – да се перат. Най-несигурни са маските от плат, най-сигурни са тези с филтри.
Не може да се допуска по какъв начин ще се държи вирусът в топло време. Експериментално на изсъхнало и топло място е открито, че COVID-19 живее по-малко. " Дай Боже да му повлияе ", акцентира генерал-майор професор доктор Венцислав Мутафчийски за вярата по-силното Слънце да помогне.
Що се отнася до темпът на тестване в България, началникът на Кризисния щаб изясни, че на 1 000 000 души има 1276 теста, без да се броят към 3000 теста от частни лаборатории. Според изнесена статистика от Мутафчийски, да вземем за пример в Сърбия са 443, Турция е с 926, като усещане прави Естония с над 8000 теста. Повече страни са в диапазона на България. Максимално 1300 теста по PCR методика може да направи страната за денонощие. Досега не са подавани над 400 проби за денонощие.
Мутафчийски сподели и, че към този момент има информация за американски тест, с 99% меродавност. И добави, че от Полша, Чехия, Испания и Румъния са върнати като негодни китайски проби за всеобщо проучване, както и че от Германия има вест, че от април може да има нов тест, само че се чака дневно да се вършат по 16 теста. Засега от всички така наречен бързи проби има единствено една лежащо болна, развила антитела против COVID-19, само че към момента неизлекувана.
В Банско са открити към 50 души със признаци на вирусно заболяване и си стоят у дома. Именно те са изследвани и до края на деня ще има резултати.
" Който може да си обезпечи маска, дано си обезпечи ", акцентира началникът на Кризисния щаб и на ВМА. И съобщи, че в болничното заведение има болен от ковид, който обаче от десетина дни носел маска и това е отговорност.
Още: " 33 нови заболели в България за денонощие, депутатът от Движение за права и свободи Хасан Адемов влиза в болница "
" Противоречиви данни за болните от ковид в Китай повдигат въпроси "
" Български народен представител е болен от ковид "
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР