Трябва радикално да променим системата на събиране на отпадъци. Това

...
Трябва радикално да променим системата на събиране на отпадъци. Това
Коментари Харесай

Министър Попов: Трябва радикално да променим системата на събиране на отпадъци

Трябва коренно да променим системата на събиране на боклуци. Това съобщи министърът на околната среда и водите по време на днешния парламентарен надзор.

Той отговори на въпрос на депутата от парламентарната група на „ Възраждане “ Димчо Димчев по отношение на нерегламентирани сметища в Кюстендил. По думите на министъра се чака смяната да настъпи през 2024 година Той сподели, че е поел ангажимент за въвеждането на депозитната система.

За противозаконните сметища в Кюстендил Попов подсети, че организирането и ръководството на битови боклуци се реализира от кметовете. Това се случва в сходство с условията на Закона и общинската разпоредба за ръководство на отпадъците. Кметът на общината дава отговор за попречване изхвърлянето на боклуци на неразрешени места, основаването на противозаконни сметища и образуване на почистването им. Контролът е от районните инспекции по околна среда и водите (РИОСВ).

Регионална инспекция за опазване на околната среда -София е направила през последните 5 години 49 планови и изключителни инспекции в разнообразни обитаеми места на територията на община Кюстендил. От 2019 година до сегашния миг на кмета на община Кюстендил са формирани общо 30 акта за определяне на административни нарушавания. Има 25 наказателни постановления на обща стойност 213 000 лева От тях 21 са влезнали в действие. 

Министърът назова неповторим плана за доброволното изкупуване на понто-сарматски степи в предпочитаното и застрашено местообитание от Натура 2000. По думите му проектът се е сблъскал с много съществени проблеми. Попов обясни, че в последна сметка се е приело планът да бъде изпълнен по Оперативна стратегия „ Околна среда “ (2014-2027). Това би трябвало да бъде в съгласие с ръководещи орган на програмата. Като проблем министърът уточни, че парцелите са разпръснати в землището на село Божурец, община Каварна, без обща граница между тях. " Фрагментацията на парцелите усложнява процеса ", изясни той. 

За Националната акция „ Чиста околна среда “ съобщи, че процедурата е усъвършенствана, с цел да се подсигурява повече бистрота и предварителна изясненост във връзка с плановете. " Ще включим спомагателен запас, с цел да няма закъснение ", увери той.

От Предприятието за ръководство на дейностите по запазване на околната среда (ПУДООС) оповестиха преди дни началото на годишния конкурс за 2024 година, предава Българска телеграфна агенция. В рамките на националната акция се позволяват общини, кметства, кметски наместничества, учебни заведения, детски градини и Центрове за поддръжка на личностното развиване /Обединени детски комплекси.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР