Трябва ни стопанин - да ни дои, но и от

...
Трябва ни стопанин - да ни дои, но и от
Коментари Харесай

Партиите станаха брокери и отвратиха хората

Трябва ни собственик - да ни дои, само че и от вълци да ни пази, споделя поетът Николай Милчев
- Вие публикувахте в интернет един забавен откъс от " Индже " на Йовков - " на нас ни би трябвало един собственик, който да ни стриже, да ни дои, само че и от вълци да ни пази " в изборния ден. Как това се връзва с гласуването?
- Първо, това не бяха избори. Това бе персонално състезание и персонален залог сред трима души - Бойко Борисов, Елена Йончева и Корнелия Нинова. Така известният израз " Нищо персонално " стана " Всичко персонално ", и тук се състезават хора, зад чиито хрумвания стоят доста пари. Статуквото  трябваше да бъде непокътнато, просто А-отборът трябваше да бъде сменен от Б-отбора. Зо мое доста огромно страдание българският народ си остана у дома. И допускам, че го направи, тъй като партиите в този миг не спомагат за развиването на България. Те са просто част от транзакциите, които идват от България и от България към Брюксел. Партиите по-скоро се трансфораха в брокери на стопански живот, в сравнение с в генератори на хрумвания. Апаратът на ГЕРБ е обсебил страната, до момента в който апаратът на Българска социалистическа партия се пробва да обсеби страната, само че към този момент желае вътрешнопартийната власт. Тези избори бяха просто едно вътрешнопартийно съревнование. Що се отнася до " Индже ", този роман е доста индикативен за логиката на психиката на българите. Те са удовлетворени, когато са стригани и доени, само че има кой да ги пази от вълци. Само че в настоящия вид на този роман, кучетата, които би трябвало да пазят стадото, на процедура са дребни вълци. " Индже " не може да бъде още един, той може да бъде единствено пародиран. Защото Йовков написа митове. Аз на няколко пъти се майтапя, че сегашната власт не може да бъде свалена от други партии, с изключение на от партии, управлявани от Динко и Перата. Защото нашият народ няма сетива за самозапазване. Няма и сетива за саморазкриване. На народа ни е хубаво да бъде унижаван. Освен това част от българските дами обичат мачовски вид мъже. Те обичат тези мъже да слизат от джипове. Да бъдат изцапани с тиня, да приказват настрана от устата си, да приказват леко ядосано. И съм подготвен да си понеса следствията за това от тези обичани от мен българки. Мога да Ви опиша нещо съответно във връзка изборите - попитах една от нашите чистачки за какво харесва еди-кого си и тя ми сподели " Ами тъй като всичко му разбирам ". Хората желаят да чуват думи, които схващат. Вижте какво споделя дядо Гуди, когато приказва с Индже - " Ти приказваш нашия език, ние ти разбираме ".
- От друга страна по какъв начин гледате на брюкселския диалект, който се появи в последно време?
- Аз виждам на това като на дежа вю - това се появи през предишния век, когато пленумите само че Българска социалистическа партия раждаха нов език - това бяха нововъведения, бяха мултипликационни подходи. Сега новите езици дават думи като приемливост и заедност, които на процедура служат за маски на суровата реалност. Това, което мен най-вече ме плаши и унищожава, е че ние от самото начало живеехме в подножието на комунизма. И в един миг ние осъмнахме сякаш в народна власт. И тъй като не можахме да отидем в комунизъм, отидохме в подножието на демокрацията. Има един забавен случай - Стефан Стамболов отишъл във Велико Търново и разговарял с един бай Стефан, който му споделил " Не сме добре, господин Стамболов ". Като се разделили, Стамболов споделил " Абе дайте на бай Стефан една мръвка ". След година, когато Стамболов отново отива, пита индивида по какъв начин се усеща, и чува " Много сме добре, всичко е прелестно ". Политиците приказват за БВП, само че те не гледат какво става в селата или в циганските гета. Не гледат че учебните прозорци по селата зеят като разрушени челюсти. Това тях не ги интересува.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР