Трябва да видим този бюджет решава ли съществуващите проблеми или

...
Трябва да видим този бюджет решава ли съществуващите проблеми или
Коментари Харесай

Доц. Петър Чобанов за бюджета: Ръстът неясен, дефицитът – прекалено голям!

Трябва да забележим този бюджет взема решение ли съществуващите проблеми или основава нови.

Това разяснява националният представител от Движение за права и свободи доцент Петър Чобанов, някогашен министър на финансите, в предаването „Още от деня“ на Българска национална телевизия. Той заяви, че все още не вижда задоволително причини Движението да поддържа бюджета.

Доц. Чобанов уточни, че могат да бъдат отправени редица рецензии.

В рамката на бюджета е очакван стопански растеж от 4,8%, сподели доцент Петър Чобанов. И акцентира, че няма потвърждения от други източници, в това число от Българска народна банка, че ще е толкоз огромен растежът.

„Същевременно е плануван значителен недостиг – един от най-големите, които сме имали, сумата е 5.9 милиарда, към който би трябвало да прибавим и 2.9 милиарда от предходната година, които ще бъдат изхарчени в този момент, това дава 8.8 милиарда недостиг. С разноските е аналогично – 53 милиарда, в случай че почистим тези 2.9 милиарда, против 66 милиарда в този момент – това са 13 милиарда увеличение на разноските, което в действителност е невиждано. И поражда въпросът защо ще бъдат похарчени“, означи Чобанов.

Финансовият специалист на Движение за права и свободи обори тезата на премиера Кирил Петков, че дефицитът ще финансира вложенията, като акцентира, че дефицитът не финансира нищо и точно това е разликата сред приходите и разноските. Въпросът е защо ще бъдат изхарчени тези средства в действителност, съобщи някогашният финансов министър.

„Предвидени са вложения – финансови разноски, които са 5.8% от Брутният вътрешен продукт, това не е невиждано, 2019 година, макар рецензиите към прозрачността на консумиране, се регистрира 6.2% от Брутният вътрешен продукт, т.е. предходната година имахме доста ниски вложения и заради обстоятелството, че се сменяха държавни управления, и заради обстоятелството, че имаше два служебни кабинета, и заради подозрения по отношение на някои разноски дали би трябвало да бъдат извършени“, сподели Чобанов. И акцентира, че сега не сме в интервал на рецесия, тъй като в рецесия стопанската система се свива, а в този момент не е по този начин.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР