Трябва да спрем навлизането на пластмаси в нашата вода, нашата

...
Трябва да спрем навлизането на пластмаси в нашата вода, нашата
Коментари Харесай

Пластмасата е опасна и никой не го крие

" Трябва да спрем навлизането на пластмаси в нашата вода, нашата храна и в нашите тела. Единственото дълготрайно решение е да се понижат пластмасовите боклуци посредством преработване и наново потребление на множеството ". Това разгласи вицепрезидентът на Европейската комисия Франс Тимерманс, който показа нова тактика за делене с пластмасата.

В нея е записано, че до 2030 година всички пластмасови опаковки в Европа би трябвало да могат да бъдат рециклирани .

Също по този начин последователно ще се отстранен пластмасите за еднократна приложимост като чашките за кафе.

Тимерманс прикани за поощряване на информираността, като прикани родителите да споделят на децата си, че една пластмасова сламка лишава единствено една секунда, с цел да бъде създадена, само че 500 години , с цел да се разпадне.

Той посочи, че комисията е почнала развой, който да забрани микропластмасите, които се намират в козметиката и други артикули, само че се вкарват в тялото посредством храната.

Европа към момента няма работещ пазар за преработване на пластмаси, защото няма избрани стандарти, призна той.

Според статистиката европейците генерират 25 милиона тона пластмасови боклуци годишно, само че по-малко от 30% се събират за преработване.

 Снимка 303050

Опасностите и по какъв начин да се предпазим

Пластмасата е на всички места към нас - Пластмасовите бутилки са най-разпространените съдове, които би трябвало да можем да употребяваме неведнъж. Вероятно доста хора го вършат и в този момент, само че това постоянно може да се окаже съдбовно за тяхното здраве. Доказано е, че изключително при температурни промени в течностите проникват химически съединения, които провокират рак.

Затова е изключително значимо да знаете кои бутилки и съдове може да ползвате неведнъж и кои са за еднократна приложимост.

Обърнете бутилката наопаки и вижте картинката на дъното й - етикет 1 (PET или PETE) значи, че е безвредна единствено за еднократна приложимост. При излагане на О2 или на високи температури, в това число слънце, тази пластмаса изпуска токсични субстанции, които попадат във водата, написа Brightside.

Бутилките с етикет 3 или 7 (PVC и PC) също не са за многократна приложимост - те изпускат нездравословни химикали, които могат да обхванат в храната и напитките ни.

Бутилките от полиетилен (2, HDPE и 4, LDPE) и полипропилен (5 и PP) са подобаващи за многократна приложимост. Те са релативно безвредни, само че единствено в случай че съхраняваме вода. Това са опаковките на кисело мляко, кутии за предпазване на храна и други Важно е обаче да не излагаме бутилката на фрапантни температурни промени. Това може да се случи като да вземем за пример държим бутилка с вода в колата.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР