Трябва да се започне диалог за създаването на нова архитектура

...
Трябва да се започне диалог за създаването на нова архитектура
Коментари Харесай

Стефан Янев: Демилитаризация на Крим и Черно море са малко вероятни

Трябва да се стартира разговор за основаването на нова архитектура на европейска сигурност. Възстановяването на постоянната работа на Съвета Русия-НАТО е извънредно потребно. Едностранният апел на България към Русия да редуцира своите оръжия в Черно море няма да има позитивно въздействие върху Кремъл.

Това декларира министърът на защитата Стефан Янев.

" Демилитаризацията на Крим би било най-хубавото допустимо развиване в посока създаване на трайна непоклатимост в полза на всички страни от Черноморския район ", счита министър Янев, само че съгласно него това е " малко евентуално в обозримо бъдеще " поради геополитическите действителности и характера на актуалната съветска външна политика.

" По-важното все още е да се продължи с интензивните, координирани дипломатически старания за попречване на боен спор сред Русия и Украйна ", завява министърът на защитата.

На въпрос дали София ще призове Москва да редуцира своите въоръжения като част от напъните за възстановяване на сигурността в Черноморския район, военният министър дава отговор:

" Отправянето на сходен апел за редуциране от Русия на нейните въоръжения само от българска страна не би постигнало такова равнище на позитивно влияние върху Кремъл, колкото излъчването на ясно и недвусмислено групово обръщение в тази посока от страна на цялата демократична евроатлантическа общественост ".

Министър Янев отбелязва, че с намаляването на напрежението и директната заплаха от боен спор, могат да се подхващат и спомагателни дипломатически дейности в посока редуциране на въоръженията. " Най-рационално би било започването на градивен разговор за основаване на нова архитектура на европейската сигурност, с нови, работещи ограничения за подсилване на доверието и сигурността и механизми за надзор на въоръженията ", декларира Янев.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР