Трябва да се спази законът и да се започне процедура

...
Трябва да се спази законът и да се започне процедура
Коментари Харесай

Депутат от ВМРО подкрепи БСП за искането за смяна на състава на ЦИК

Трябва да се съблюдава законът и да се стартира процедура за възобновяване състава на ЦИК. Това съобщи пред БНР в неделя депутатът от Вътрешна македонска революционна организация и заместник-председател на Парламентарната група на " Обединени патриоти “ Искрен Веселинов, като по този метод поддържа изразената преди дни от Българска социалистическа партия позиция, написа Mediapool.bg.

``
реклама

Основание за тази позиция е приключването на мандат на Централната изборна комисия.

От ГЕРБ обаче разясниха, че не е добре това да става преди изборите за Европейски парламент и сегашният състав може да продължи да извършва функционалностите си.

" За да бъде отсрочен изборът, би трябвало да има задоволително съществени претекстове. За нас във Вътрешна македонска революционна организация законът би трябвало да се извършва. Не виждаме сериозна причина да нарушаваме закона и да отлагаме избора “, сподели Веселинов. Той се надява, че " Обединени патриоти “ ще предложат общи кандидатури за членове за комисията.

Депутатът от Вътрешна македонска революционна организация обаче поддържа други хрумвания на ГЕРБза промени в Изборния кодекс, провокирали обвиняванията на Българска социалистическа партия, че ще доведат до деформиране на изборните резултати. " Поредните пропагандни тези на Българска социалистическа партия. Не считаме, че има подобен драматизъм, какъвто се пробва Българска социалистическа партия да обрисува “, сподели Веселинов.

От Вътрешна македонска революционна организация са срещу връщането на номерата на партиите в бюлетините, защото това би улеснило пазаруването на гласове. По тематиката предстаели диалози с ГЕРБ.

" Виждаме война на ръководещите с президента, която доближава до там, че се девалвират изборните правила “, сподели в същото предаване по БНР депутатът от Българска социалистическа партия Пенчо Милков. " Изборните правила са с цел да придадат легитимност на властта. Управляващите оферират изборната администрация да работи след своя мандат. Това основава доста въпросителни “, попита Милков.

Според депутата от Българска социалистическа партия сегашният състав на ЦИК е сгоден на ГЕРБ.

" За Българска социалистическа партия, която официално има положително посланичество в сегашната ЦИК, съответният състав на физическите лица няма никакво значение. За нас е значимо спазването от самата страна на изборните правила. Не може ръководещите да събират причини за какво да не ги спазят преди началото на изборните акции през тази година, а след това да приканва жителите да го вършат “, сподели Милков.

Той уточни, че съгласно изборните правила за ЦИК имат право да предложат свои участници и партии и обединения, които нямат посланичество в българския парламент, само че имат в европейския: " Управляващите се пробват да добутат този състав до европейските избори, с цел да се получи друга настройка и оттова тази опция да отпадне и за партиите, които са в Екологичен потенциал, само че ги няма в националния “.

Различни експертни отзиви за промяната на ЦИК

Няма съответно съображение за промяна на състава на ЦИК, с изключение на чисто политическото „ поддържане на огъня на фронталното опълчване “, разяснява пред БНР социологът Димитър Димитров политическия спор дали да бъде заменен съставът на ЦИК преди евроизборите.

“Европейските избори са значими, доста пъти сме обяснявали, поради последващите локални. Ако се случат два следващи не доста сполучливи за опозицията резултати, ами 4-годишният небосвод наподобява много евентуален на този парламент, на това държавно управление и това е в дълбока какофония с непрекъснатото повторение за нужда от предварителни избори ”, сподели Димитров.

Според него Изборният кодекс е задоволително подробен във връзка с всеки стадий на изборния развой и промяната на състава на изборните комисии не би трябвало да основава напрежение.

“Просто би трябвало да се гледа по-хладнокръвно, само че това не се вписва във формата на тотално опълчване “, сподели Димитров.

Според Ваня Нушева от " Прозрачност без граници " причините, че промяната на членовете на ЦИК преди европейските избори може да нанеса разтърсвания на системата, са несъстоятелни. Имаме задоволително явен закон, задоволително ясни тълкувания на Конституционния съд по отношение на мандатността на изборните органи. Законът би трябвало да се съблюдава, сподели тя пред БНР.

По думите ѝ, в случай че ЦИК не бъде заменена, това ще даде учредения за неоснователни подозрения, взаимни нападки сред политическите партии и по този метод ще подкопае доверието в изборния развой.

“Политиците постоянно натоварват с доста огромни упования работата на изборната администрация и ѝ дават в действителност един доста огромен акцент. А в действителност, в случай че се върнем към това каква е функционалността на изборните комисии? Работата на комисиите не е да гласоподават вместо гласоподавателите. Тяхната работа е да провеждат изборния развой. В този смисъл съм доста съгласна с господин Димитров, по тази причина че в действителност Изборният ни кодекс е задоволително подробен, с извънредно доста детайлни разпореждания във връзка с всеки стадий от изборния развой, разяснява Нушева. “На процедура промяната на изборни комисии не би следвало да основава такова огромно разтърсване “, добави тя.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР