Трябва да се състави правителство и функциониращо, сравнително хомогенно мнозинство,

...
Трябва да се състави правителство и функциониращо, сравнително хомогенно мнозинство,
Коментари Харесай

Правосъдният министър: Трябва да се състави правителство, което да приема закони

Трябва да се сформира държавно управление и функциониращо, относително хомогенно болшинство, което да одобри многото закони на служебното държавно управление. Това съобщи в ефира на Българска национална телевизия служебният правосъден министър Крум Зарков.

Преди изборите всички политически сили заявиха, че поддържат предложенията за промени в Наказателно-процесуален кодекс и в Закона за правосъдната власт, които изготвя Зарков.

" Надявам се да поддържат и това няма да е заставане зад мен. Ако го създадат, аз пръв ще поздравя всяка една от политическите сили, всеки един от депутатите, който ги е подкрепил, че е отворил пътя на България към правовия ред, че е свалил от България неоправдателни решения, които плащаме всички ние непрестанно и без причина, че е разрешил да влезем в Шенген, че няма да ни сочат непрестанно с пръст и да чакаме отчет след отчет ", съобщи той.

Той разяснява и законопроекта за механизъм на следствие на главия прокурор, като съобщи, че е модифицирана напълно дребна част от към този момент направеното от предходния правосъден министър Надежда Йорданова.

" Промените не са основни. Когато има сигнали и съществени данни за вероятно осъществено закононарушение на основния прокурор или някой от заместниците му, арбитър с сан на висш арбитър ще бъде определен на инцидентен принцип, с цел да управлява следствието. Ако той счете, че има задоволително доказателства, различен арбитър ще внесе обвиняване. За несъмнено време двама висши съдии ще упражняват функционалностите на прокурор по едно дело и един въпрос и откакто то завърши, те ще се върнат назад на съдийските си банки, с цел да не може нито преди делото, нито след него този, който го води, да бъде подвластен от индивида, който проверява ".

Конституцията не урежда въпроса за следствието на основния прокурор, нито му дава имунитет, тъй че механизмът няма по какъв начин да бъде противоконституционен, съобщи Зарков. Коментира още, че законопроектът е извънредно значим и не визира единствено един човек. Припомни, че по разнообразни негови разновидности се работи от 2009 година насам.

Министърът се надява депутатите от 49-ия парламент да поддържат както измененията в Закона за правосъдната власт, по този начин и измененията в Наказателно-процесуален кодекс.

" Ако го създадат, те ще имат цялостното самочувствие, че са отворили пътя на България към правовия ред, че са свалили от България неоправдателни решения, които плащаме и аз, и вие, че ни разрешават да влезем в Шенген, че изобщо няма да ни сочат непрестанно с пръст и няма да чакаме отчет след отчет и глоба след глоба. Ако го създадат, то това ще е тяхна заслуга, не моя, не на някой различен ".

Попитан може ли прокуратурата да се реалокира в изпълнителната власт, както е в Съединени американски щати, Зарков отговори, че по този начин проблемите ѝ няма да се решат.

" Когато основният прокурор е част от изпълнителната власт, той упреква. Когато е магистрат, както при нас, той би трябвало да откри обективната истина, т.е. той не е единствено обвинител, той е първата линия на отбрана, която би трябвало да откри дали против вас имза в действителност съществени доказателства или не. Той гледа какво ви овинява и какво ви оневинява. Разделението на изпълнителната власт и на обвинителната власт съгласно мен би трябвало да бъде непокътнато ".

След петите следващи избори към момента не е ясно ще има ли образувано обикновено монизнство, акцентира министърът. " Нека създадем това, което е на една ръка разстояние и евентулано всеки към този момент да се бори за своите по-големи и ексцентрични хрумвания ".

Президентът не може да е обект на следствие, а когато спре да бъде подобен, може да бъде обект на следствие от всеки един, освен от специфична комисия, разяснява Зарков настояването на Политическа партия и Демократична България Румен Радев да бъде разследван от КПКОНПИ.

На въпрос за какво Сърбия за следващ път отхвърля правна помощ за екстрадиция на търсени от българските управляващи лица, Зарков отговори, че правосъдната система там е друга.

" У нас решението за екстрадиция го взима съдът. В Сърбия дали това го взема решение на последна инстанция техният министър на правораздаването. Има такива страни, знаете имаме и с Дубай доста известни случаи, в които би трябвало да се развива правната помощ и явно тук интернационалният юридически ред не е задоволително ефикасен ".

Зарков уточни, че деликатно е следил предизборната акция. По думите му Българска социалистическа партия се е затворила, само че пред нея към момента има хоризонти, тъй като е единствената лява партия с посланичество в Народното събрание.

" На въпроса може ли да стане още веднъж огромна и основна партия, отговорът е - може и би трябвало. Българска социалистическа партия би трябвало да бъде прогресивна, огромна, лява партия и в нея има хора, които да могат да го осъществят. Но доста основна е ролята на хората, които задават посоката. В момента други, не аз носят отговорност за нейното развиване. Мисля, че напълно скоро Българска социалистическа партия ще откри пътя, нужен освен за социалистите, само че и за хората ".
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР