Трябва да се преоцени забраната за извършване на профилактични прегледи,

...
Трябва да се преоцени забраната за извършване на профилактични прегледи,
Коментари Харесай

Д-р Кацаров разкритикува подхода „стойте си вкъщи и да видим какво ще стане”

Трябва да се преоцени възбраната за осъществяване на профилактични прегледи, в това число диагностични. Това съобщи пред БНР ръководителят на Центъра за отбрана на правата в опазването на здравето доктор Стойчо Кацаров.

По негови думи активността на лечебните заведения отвън ковид е свита до най-малко до 25-30% от нормалния размер. Той се притеснява, че диагностиката на хора с онкологични болести е застрашена, а това може да се окаже съдбовно за някои от тях.

Д-р Кацаров уточни, че приблизително на месец у нас се откриват към 3 000 нови случая на онкологични болести. В момента обаче диагностичните способи са блокирани и на процедура остават доста недиагностицирани случаи. Това значи, че за част от хората ненавременното разкриване на болестта може да значи по-тежко или неподходящо протичане на болестта.

В разгара на рецесията, когато чакаме да има най-вече пациенти, сме в обстановка, в която лечебните заведения са оставени без финансиране, а на доста места медицински личен състав се пуска в заплатен и неплатен отпуск, акцентира той.

Според него системата има задоволително потенциал да посрещне ковид, само че лечебните заведения имат потребност от финансова поддръжка.

По отношение на удължаването на изключителното състояние с претекста, че няма задоволително изясненост за прогнозиране, Кацаров съобщи: " Ако преди месец нямахме информация и не можеше да се направи оценка и да се даде прогноза, то месец по-късно след първия регистриран случай при такова пояснение би трябвало да попитаме - а какво правихте вие един месец, че към момента не сте събрали информация и не можете да прогнозирате рецесията? ".

Той бе безапелационен, че методът " нямаме информация, по тази причина стойте си у дома, да забележим какво ще стане в идващия месец " не е добър.

Д-р Кацаров уточни и че сега повече хора се оплакват от неизясненост към режима на явяване на ТЕЛК комисии, в сравнение с за неполучена здравна помощ в изискванията на ковид.

Д-р Кацаров е на мнение, че би трябвало незабавно да се преразгледа решението за тестванията и двата типа проби да станат всеобщи.

Според него е погрешно да се опълчват бързи на мудни проби.

" Това са два разнообразни теста, които дават друга информация. Те се допълват един различен. Спорът е неправилен - дали да се ползват или не. Разбира се, че би трябвало да се ползват ", безапелационен бе той. По негови думи още по-важно е да се вършат повече проби, в това число на контактни лица.

Д-р Кацаров изясни, че тези, които нямат признаци, сега не се тестват. Опитът на други страни обаче показвал, че където се тестват всеобщо и хора без признаци, се реализират по-добри резултати. Това съгласно него разрешава на други страни да преживеят рецесията доста по-лесно. /БНР
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР