Трябва да се направи своеобразен морален кодекс и стандарти за

...
Трябва да се направи своеобразен морален кодекс и стандарти за
Коментари Харесай

Саша Безуханова: Трябва да се направи морален кодекс и стандарти за работата в кол центровете или аутсорс компаниите

Трябва да се направи самобитен честен кодекс и стандарти за работата в прът центровете или аутсорс фирмите. Това, че някой си е разрешил да се възползва от евентуално рехави процедури в българската страна или в контрола, не би трябвало да се приема като стандарт или модел, по който работят всички тези компании. Това сподели основателката на MOVE.BG Саша Безуханова в предаването " България, Европа и светът на фокус “ на " Фокус “. Тя излезе с апел за дейни дейности от страна на страната и българската аутсорс общественост в обществените медии във връзка издаването на европейска заповед за арест за измами, осъществени от колцентрове, за още 15 българи, работещи в аутсорс компании.  

Проблемът по думите й би трябвало да бъде обсъждан на две нива. " Едното е нуждата институциите без веселба да се ангажират с проблема и да лимитират резултатите му, а точно – евентуално изгонване на българи, които сигурно не са изпечени интернационалните мошеници, а хора, които са наивни, нехайни, евентуално са се предоверили на работодателя без да прочетат до дъно какви задължения поемат с трудовия си контракт. Те би трябвало да получат протекция от страната, с цел да се ограничи този развой, който явно продължава. В прът центровете чиновниците получават един скрипт, една ясна директива. По-интересно е кои са създателите на тази лъжлива скица – те са носителите на виновността “, уточни Саша Безуханова.  

Другият проблем по думите й е, че това хвърля голяма сянка върху аутсорс промишлеността и страната ни като цяло. В аутсорс промишлеността сега работят над 90 000 българи, уточни тя. " Това са хора с езици, с обучение постоянно в чужбина и сигурно са един капитал, от който страната ни има потребност. Ние би трябвало да се погрижим за тях, даже те да вършат от време на време неточности и да се доверяват на недобросъвестни компании “,.  

Саша Безуханова съобщи, че е обнадеждена, че апелът й е получил реакция от страна на обществения министър Иванка Шалапатова и ще бъде формирана работна група, която да обясни развиването по проблема. Реакция има и от страна на министър-председателя акад. Николай Денков. " Предполагам, че в най-бърз порядък ще бъдат ангажирани нужните институции, които да приоритизират този случай и да се спрат резултатите от него по опция. Основателят на въпросната компания, който е френски жител, е разпознат и е заведено дело против него, само че парадоксът е, че тази финансова пирамида продължава да работи. Така че нашите управляващи би трябвало да спрат активността й на територията на България. Има какво да се направи “, счита Безуханова.  

Реакция е нужна и на равнище Министерство на външните работи и Министерство на вътрешните работи по отношение на интернационалните партньорства, съобщи Саша Безуханова. Призив за ангажиране с казуса създателят на MOVE.BG насочва и към представителните организации на ІТ промишлеността Aibest, BESCO, BASSCO.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР