Трябва да се направи софтуер, който да следи наличието на

...
Трябва да се направи софтуер, който да следи наличието на
Коментари Харесай

При домашно посещение спешните екипи да издават хартиени рецепти , предлага здравният министър

Трябва да се направи програмен продукт, който да следи съществуването на медикаментите в аптеките, както при търговците на едро, по този начин и на дребно, с цел да се види кое е налично в страната и кое не. Това предложи ръководителят на Комисията по опазване на здравето в Народното събрание и народен представител от ГЕРБ-СДС Костадин Ангелов по време чуване на здравния министър проф. Христо Хинков за хаоса с електронните предписания.

По думите му желанието на всички е да да има нужната бистрота и проследяемост в системата на опазването на здравето. " Или ще знаем всичко или нищо. Ако някой се пробва да ни попречи да изградим система, в която да следим лекарствената наличност, ние не би трябвало да се плашим ", съобщи изрично Ангелов.

От своя страната министърът на опазването на здравето проф. Христо Хинков заяви, че един от проблемите е изписването на медикаменти от незабавните екипи. " При домашно посещаване няма да може да се изписва електронно обещано лекарство, там ще действат хартиените предписания ", уточни той.

" Предлагаме да променим наредбата, ще отнеме месец и да въведем опция незабавните медици да могат да издават електронни наставления. Вторият вид е да снабдим с електронен автограф незабавните екипи, тъй че от таблета си да могат да изписват, което е по-бързият вид ", уточни Хинков.

Според проф. Костадин Ангелов потърпевш е пациентът. " Няма такава страна в света, в която, в случай че питаш министърът какъв брой опаковки от обещано лекарство има в страната, той да не може да ти отговори ", отвърна ръководителят на отрасловата комисия.

Той бе безапелационен, че би трябвало да се обединят старания и да се знае какъв брой опаковки от даден медикамент има на българския пазар и когато лекарят изпише нещо, да знае, че го има в наличност. " Има фармацевти, които работят добросъвестно, има такива, които работят по този начин, както им подреди притежателят ".

В чуването на здравния министър се включи е проф. Хинков се включи и омбудсманът Диана Ковачева като сподели, че системата не работи задоволително добре и пациентите да получат нужното лекарството. Тя посочи неналичието на предварителна осведомителна акция като пропуск.

" Липсата и дефицитът на лекарствени артикули е доста сериозен проблем и в къс период би трябвало да се откри решение. Лекарствата не би трябвало да се продават безотговорно, само че хартиената рецепта би трябвало да съществува различно, с цел да може хората да си купят медикаментите. Въвеждането на електорнното изписване докара до проблем за стоматолозите, те не могат да изписват антибиотици, същото се отнася и за ветеринарите ", добави Ковачева.

Според нея към момента не сме подготвени за напълно и цялостно прекосяване към електронни предписания.

" Не знам каква осведомителна акция би трябвало да създадем. Няма какво да осведомяваме пациентите, те би трябвало да отидат в аптеката и да си получат лекарството ", отговори Хинков.

Лъчезар Иванов от ГЕРБ-СДС сподели, че такова разделяне сред лекари и фармацевти в никакъв случай не е имало.

" Някой би трябвало да поеме отговорност за това което се случва през днешния ден. Не можем да си затваряме очите проф. Илко Гетов. И се удивлявам, че с вашия опит допуснахте да се случи това ", обърна се Иванов към заместник-министъра на опазването на здравето. " Доверието е счупено ", добави той.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР